Erişilebilirlik

Almanya'da Irkçı Partiyi Kapatma Girişimi


Nazi eğilimli Milliyetçi Demokratik Partisi NPD'nin Berlin'de düzenlediği bir gösteri
Nazi eğilimli Milliyetçi Demokratik Partisi NPD'nin Berlin'de düzenlediği bir gösteri
Almanya’da ırkçı ve yabancı düşmanı Alman Milliyetçi Demokratik Partisi NPD’nin kapatılması için nihayet düğmeye basıldı.
Federal Eyaletler Meclisi partinin kapatılması için Federal Anayasa Mahkemesi’ne resmi başvuruda bulundu ve böylece yasal süreç başladı.

Karlsruhe kentindeki Anayasa Mahkemesi’ne gönderilen başvuru 244 sayfa kalınlığında ve NPD'nin radikal sağcı çevrelerle ve ırkçı teröristlerle ilişkisi olduğunu kanıtlamayı hedefliyor.

NPD'nin kapatılması için 2003 yılında da Anayasa Mahkemesi'nde dava açılmış, o zamanki girişim başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Yeni yasaklama girişimi Nasyonal Sosyalist Yeraltı NSU örgütü tarafından Türkiye kökenli göçmenlere yönelik işlenen cinayetlerin 2011 yılında ortaya çıkması ile gündeme geldi. 2000-2007 yılları arasında 8'i Türkiye kökenli göçmen, toplam 10 kişiyi öldüren NSU’nun sempatizanlarının NPD’nin temsil ettiği ırkçı görüşleri savundukları belirtiliyor ve bu yeni kapatma girişiminin gerekçelerinden biri olarak tanımlanıyor.

Almanya’da siyasi parti yasaklatmak çok zor bir olay. Bu konuda sadece hükümetin ve Federal Meclis ile Eyaletler Meclisi’nin Anayasa Mahkemesi’ne başvuru hakkı bulunuyor.

Federal Hükümet adına, İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich’in NPD’nin yasaklanabileceğine inanmadığını açıklaması sonrasında, Federal Hükümet ve Federal Meclis, başvuru girişimine destek vermedi.

Federal Eyaletler Meclisi ise, bu kez toplanan delillerin partinin kapatılmasını sağlayacağına inandığını açıklayarak, başvuruda bulunma kararı aldı.

Meclis tarafından bir yıl boyunca üzerinde çalışılan ve şimdi verilen dosyada NPD’nin yabancı ve Yahudi düşmanı olduğu, Adolf Hitler’in partisi NSDAP’ye yakın bir ideoloji izlediği ve demokratik düzeni yıkmayı hedeflediği öne sürülüyor.

Dosyada NPD’nin insan hakları, özgürlük ve eşit haklar gibi anayasal değerleri de red ettiği ve ülkede yaşayan göçmenleri şiddet yoluyla ülkelerine göndermeyi amaçladığını altı çiziliyor.

Anayasa uzmanları bu seferki yasaklama girişiminin şansının daha fazla olduğundan yola çıkıyor. Anayasa Mahkemesi sekiz yıl önceki başvuruda NPD’in yönetiminde istihbarat muhbirleri bulunduğunu gerekçe göstererek partiyi kapatmamış ve muhbirlerin partiden çekilmesi gerektiğine işaret etmişti.

6 bine yakın üyesi bulunan NPD 1964 yılında kuruldu. Şimdiye kadar Federal Meclis’e girmeyi başaramayan parti, Eylül ayındaki son federal seçimde 650 bin seçmenin desteği ile yüzde 1,3 oranında oy alabildi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG