Erişilebilirlik

Almanya'da İncirlik Üssü Gerilimi Artıyor


Federal Parlamento Savunma Komisyonu üyesi milletvekillerinin İncirlik Üssü’ndeki Alman askerlerini ziyaret etmesine izin verilmemesinin yankıları sürerken, muhalafet partileri Yeşiller ve Sol Parti, askerlerin derhal geri çekilmesi için ortak bir önerge verdi. "Alman Ordusu bir parlamento ordusudur ve parlamenter kontrol her an mümkün olmak zorundadır. Alman Ordusu o nedenle derhal İncirlik Üssü'nden çekilmelidir" denilen önergenin Perşembe günü mecliste tartışılarak, oylanması söz konusu. Oylamada hükümet partilerinin alacağı tavır merakla bekleniyor.

Çok sayıda Birlik Partili (CDU/CSU) ve SPD’li siyasetçi iki ülke arasında referandum sürecinde yaşanan gerilim ve milletvekillerine ziyaret izni verilmemesi ile bağlantılı olarak, İncirlik’teki Alman askerlerinin ve Tornado uçaklarının başka bir ülkeye sevkini talep etmişti. Hükümete yakın kaynaklar, Başbakan Merkel’in 24-25 Mayıs'ta Brüksel'de yapılacak NATO Liderler Zirvesi öncesinde gerilimi daha da artırmamak için konunun oylanmadan ilgili komisyonlara havale edilmesinden yana olduğundan ve krizin zirve kapsamında Merkel ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki ikili görüşmede gündeme geleceğinden yola çıkıyorlar.

Başbakan Merkel, milletvekillerine izin yasağı kararı sonrasında yaptığı açıklamada, İncirlik Üssü’ne alteratif aramak zorunda olduklarını ifade ederek, Türkiye’nin tavrını 'hoş olmayan bir karar' şeklinde tanımlamıştı.

Ankara’nın ziyaret kararı, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında bazı Türk askerleri ve ailelerinin Almanya’ya iltica başvurusunun kabul edilmesine tepki olarak değerlendiriliyor.

Başbakan Binali Yıldırım’ın, "Almanya eğer Türkiye ile ilişkilerini geliştirmek istiyor ise o zaman yönünü, bölücülere, FETÖ'cülere değil, Türkiye Cumhuriyeti'ne dönmek zorundadır" açıklaması Alman basınında çok geniş yankı bulurken, Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de, "Alman Parlamentosuna şantaj yapılması, konunun tahammül edilemez sınıra ulaşılmış olması demektir" şeklinde tepki verdi.

Türk hükümetinin gelecek günlerde fikrini değiştirmesini umut ettiğini belirten bakan, "Aksi takdirde Alman Federal Meclisi hiç kuşkusuz askerlerini Türkiye’de bırakamaz" diyerek, askerlerin başka bir üsse çekilmesi planlarını doğruladı. Gabriel, Alman ordusunun bir parlamento ordusu olduğuna da vurgu yaptı.

Alman siyasetçilerin sıklıkla dile getirdiği bu kavram, milletvekillerinin ordunun bütçesi, askerlik yükümlülüğü ya da yabancı ülkelerde üstlenilen görevlerin devamı gibi konulardaki karar hakkını kapsıyor. Federal Parlamento ve Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına göre, parlamenterlerin Alman askerlerinin dış ülkelerdeki misyonlarına ilişkin kişisel olarak yerinde bilgi edinmeleri hakları da var.

Bu arada Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’in önümüzdeki Cuma Ürdün’ün başkenti Amman’a giderek, yetkililerle bir araya gelmeyi ve Azrak’ta bulunan bir askeri üssün olası kullanımını ele almayı planladığı da öğrenildi. Der Spiegel dergisi, Alman askeri uzmanların yarın Ürdün’e giderek, yerinde inceleme yapacaklarını ve Savuna Bakanı Leyen’e bir rapor sunacaklarını da aktardı.

Almanya İncirlik'ten çekilebileceğinin sinyallerini daha önce de vermişti. Referandum sürecinde bazı Türk bakanların etkinliklerinin iptal edilmesi, Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel'in Türkiye'de tutuklanması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Nazi suçlamaları nedeniyle ilişkiler gerilmiş, Savunma Bakanlığı geçen Mart ayında Alman askerlerinin konuşlanması için İncirlik Üssü'ne alternatif 8 farklı ülkede askeri üs belirlendiğini açıklamıştı.

Bakanlık bu ülkeler arasında Kuveyt, Ürdün ve Kıbrıs Rum Kesimi olduğunu belirtirken, alternatifler arasında Irak Bölgesel Kürt yönetiminin başkenti Erbil olduğu da iddia edilmişti. Başbakan Merkel ve başka siyasetçilerin son günlerde yaptıkları açıklamalar, Alman askerlerinin İncirlik'ten çekilmesi durumunda yeni konuşlandırılacakları üssün Ürdün'de olabileceği şeklinde yorumlanıyor.

İncirlik Üssü'nde ABD öncülüğündeki uluslararası IŞİD'le mücadele koalisyonuna destek amacıyla 260 Alman askeri görev yapıyor. Ayrıca NATO operasyonları kapsamında, ‘Recce' adı verilen yüksek çözünürlüklü kameraları ile IŞİD hedefleri üzerinde keşif uçuşları yapan altı Alman Tornado tipi savaş jeti de üstte bulunuyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG