Erişilebilirlik

Almanya'da İlk Eyalet Seçimi Başbakan Merkel'e Yaramadı


Angela Merkel Hamburg'daki seçimlerden istediğini bulamadı
Angela Merkel Hamburg'daki seçimlerden istediğini bulamadı

Almanya’da ‘süper seçim yılı’ olarak adlandırılan 2011’de yedi eyalette seçim yapılacak. Bunlardan ilki dün Hamburg eyaletindeydi. Seçimde Başbakan Merkel’in partisi büyük yenilgiye uğradı.

Geçen Kasım ayı sonunda Yeşiller'in Hristiyan Demokrat CDU ile koalisyon hükümeti ortaklığından çekilmesiyle alınan erken seçim kararı sonrasında Hamburg’da 1 milyon 200 seçmen sandığa gitti. Seçim sonuçlarına göre Başbakan Angela Merkel’in partisi CDU büyük oy kaybına uğrarken, Sosyal Demokrat Parti’nin oyları önemli oranda arttı. 2009’daki genel seçimden sonra yapılan ilk seçim olması nedeniyle Alman siyaseti açısından kritik öneme sahip ilk ciddi sınav olarak tanımlanan seçimde, SPD yüzde 49,8, CDU yüzde 20,8, Yeşil Alternatif Liste yüzde 11, Sol Parti yüzde 6,6 ve FDP ise yüzde 6,2 oranında oy aldı. Bu sonuçla bir önceki seçime kıyasla oy oranında neredeyse yüzde yüz düşüş yaşayan CDU yaklaşık 10 yıl sonra iktidarı kaybederken, seçimi açık ara kazanan SPD’nin Eyalet Başbakanı adayı Olaf Scholz’un mutlak çoğunluğu ele geçirerek eyalet hükümetini tek başına kurmasına kesin gözle bakılıyor. Hamburg seçiminde alınan sonucun Berlin’de de siyasi krize yol açması bekleniyor.

Hristiyan Birlik Partileri ve liberal Hür Demokrat Parti FDP arasındaki federal hükümetin geleceğinin Hamburg’da alınan sonuçla zor bir döneme girdiğini savunan yorumcular, özellikle CDU’nun Hamburg’dan sonra 27 Mart’da Baden Württenberg eyalet seçiminde de oy kaybı yaşaması durumunda, Merkel’in erken seçime gidebileceğini tahmin ediyorlar. Bu arada Hamburg’da 35'i eyalet parlamentosu, 36'sı ilçe belediye meclisi için toplam 71 Türk kökenli adayın kaçının seçildiği eyaletteki karışık sayım sistemi nedeni ile netleşmedi, ancak SPD’den Kazım Abacı ve Ali Rıza Şimşek ile Sol Parti’den Mehmet Yıldız’ın Hamburg Parlamentosu’na girme ihtimalleri çok yüksek olarak tanımlanıyor. Bu arada SPD’nin adayı Scholz hükümeti kurması durumunda Türk kökenli bir bakan atamayı planladığını açıklamıştı. Hamburg Türk Toplumu sözcüsü Güven Polat alınan seçim sonucunu Hamburglu Türkler açısından olumlu olarak yorumluyor.

Almanya’nın refah düzeyi en yüksek eyaleti olan Hamburg eyaletinde 40 bini seçmen konumunda 100 bin Türk kökenli yaşıyor.

XS
SM
MD
LG