Erişilebilirlik

Almanya'da İktidar Koalisyonu Kan Kaybediyor


Angela Merkel
Angela Merkel

Almanya’da yapılan kamuoyu yoklamalarında hükümetteki koalisyonun çoğunluğu yitirdiği ve hızla kan kaybettiği belirlendi. Cem Özdemir’in eşbaşkanlığını yürüttüğü Yeşiller Partisi’nin ise seçmen oranını rekor düzeye yükselttiği bildiriliyor

Okul tatillerinin sona erdiği şu günlerde Alman siyasetinde tekrardan hareketli günler yaşanıyor. Tatil öncesinde yapılan Kuzey Ren Vestfalya eyalet seçiminde tarihi çöküş yaşayan Hıristiyan Birlik Partisi ve küçük ortağı Hür Demokrat Parti FDP kendi saflarını bir türlü sıklaştıramıyor. Başta Yeşiller olmak üzere muhalefet partileri ise farklı alanlardaki siyasi hamlelerine devam ederek Angela Merkel hükümetini zorlamaya devam ediyor. Son kamuoyu araştırmaları Berlin’de siyasi hesapları ve dengeleri de değiştirebilecek nitelikte. Buna göre FDP oyunun ülke barajı olan yüzde 5'in altına düştüğü belirlendi, Birlik Partileri yüzde 30’luk oy oranına ulaşırken, koalisyonun toplam oyu yüzde 34’e düştü. Sonuca göre Almanya'da bugün seçim olsa Sosyal Demokrat Parti SPD ile Yeşiller beş yıl aradan sonra tekrar koalisyon hükümeti kurma şansı yakalıyor. Sosyal Demokrat Parti'nin oy oranı yüzde 27, Yeşiller ise tarihinin en büyük başarısını elde edecek bir destekle oy oranlarını yüzde 20’ye çıkarmış durumda. Sol Parti'nin oy oranı ise yüzde 11 olarak belirlendi. Özel sektörde ekonominin neredeyse dörtnala koştuğu, işsiz sayısının sürpriz bir şekilde azaldığı ve ekonomik büyümenin yüzde 3’ü bulabileceği yönünde tahminlerin yapıldığı bir dönemde, Merkel hükümetine desteğin düşmesi, koalisyonda yaşanan gerginliklerle açıklanıyor. Cem Özdemir’in Claudia Roth ile eşbaşkanlığını yaptığı Yeşiller’in oy oranlarını neredeyse katlayarak yüzde 20’e çıkarması ise, Hessen Eyalet Meclisi üyesi Mürvet Öztürk’e göre, liberal oyların FDP’den kendi partilerine kayması ve partinin çevre konularını inandırıcı bir içerikle temsil etmesiyle bağlantılı.

FDP’nin Federal Parlamento’daki Türk kökenli milletvekili Serkan Tören, koalisyonun, özellikle de liberallerin kan kaybını doğruluyor ve Merkel hükümetinin hareket alanının daraldığını belirtiyor.

Berlin’deki siyasi çevreler, yıllardır sağlam adımlarla yere basmayı bilen bir başbakan olarak bilinen Merkel’in son dönemde elindeki ipleri kaçırdığını ve önümüzdeki haftalarda koalisyonu toparlayamaması durumunda kritik günler yaşayacağını savunuyorlar. Sosyal Demokrat SPD’nin Federal Parlamento’daki Türk kökenli milletvekili Aydan Özoğuz, Merkel’in güven kaybına rağmen koltuğunu bırakmaya yanaşmayacağı görüşünde.

Gözlemcilerin birleştiği nokta, yaz tatilini Italya’nın Dolomit Dağları’nda yürüyüş yaparak geçiren Angela Merkel’i Berlin’e dönüşünde sıcak bir politik atmosferin beklediği…

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG