Erişilebilirlik

Almanya’da İki IŞİD’li Hakim Karşısında


Irak'ta IŞİD terör örgütüne katılarak savaştıktan sonra Almanya'ya geri döndüğü ileri sürülen iki kişinin yargılanmasına başlandı. Tunus kökenli iki Alman vatandaşı Türkiye üzerinden Suriye'ye giderek IŞİD kamplarında terör eğitimi almak ve Almanya’da terör eylemleri planlamakla suçlanıyor

Irak'ta IŞİD terör örgütüne katılarak savaştıktan sonra Almanya'ya geri döndüğü ileri sürülen iki kişinin yargılanmasına başlandı. 26 ve 27 yaşındaki Tunus kökenli iki Alman vatandaşı 2014 yılında Türkiye üzerinden Suriye'ye giderek IŞİD kamplarında terör eğitimi almak ve Almanya’da terör eylemleri planlamakla suçlanıyor. Başsavcı Aşağı Saksonya eyaletindeki Wolfsburg kentinden Suriye’ye gittikleri tespit edilen Ayoub B. ve Ebrahim B. adlı sanıkların, intihar komandosu olarak eğitim gördüklerini, IŞİD saflarında savaştıklarını, geçen yıl Ağustos ayında Almanya’ya döndükten sonra, terör eylemleri planlamanın yanısıra internet üzerinden radikal İslamcı gruplar adına propaganda çalışmaları yaptıklarını ve IŞİD'e yeni gençler göndermek için çalıştıklarını iddia ediyor.

Başsavcının iki zanlının 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını isteyeceğinden yola çıkılıyor. Bugünkü ilk duruşmada avukatı üzerinden bir açıklama yapan zanlı Ayoub B. Suriye’ye İslam’ı öğrenmek için gittiğini, orada tanıştığı Cihatçıların kendisini silah eğitimi almaya zorladığını, ancak silahlı çatışmalara katılmadan Almanya’ya geri döndüğünü savundu. Ebrahim B. ise duruşma öncesinde bir Alman televizyon kanalına IŞİD’de intihar komandosu eğitimi aldığını, suikast için Bağdad’a yollandığını, bombayı patlatmdan buradan Türkiye üzerinden Almanya’ya gelerek kendiliğinden yetkililere teslim olduğunu söylemişti. Ebrahim B. IŞİD’e katıldığıdığına pişman olduğunu da anlatmıştı.

Ancak savcılık iki zanlının açıklamalarını inandırıcı bulmuyor ve bir terör örgütüne üyelikten cezalandırılmalarını istiyor. Konuyla ilgili davada Ayoub B. ve Ebrahim B.’nin yetiştikleri kent Wolfsburg’daki radikal İslamcı çevrelerle ilgili detaylı bilgi elde edilebileceğinden yola çıkılıyor. Dünyaca ünlü Volkswagen arabalarının üretildiği Wolfsburg Almanya’daki Selefi ve Cihatçı grupların merkezlerinden biri olarak biliniyor. Güvenlik birimleri Wolfsburg’dan en az 50 kişinin Suriye ve Irak’daki IŞİD kamplarına gittiğinden yola çıkıyor. Almanya genelinden IŞİD saflarında savaşmak üzere gidenlerin sayısı Haziran verilerine göre 720'yi geçti. İstihbarat yetkililerinin ve Federal Anayasayı Koruma Kurumu’nun Almanya genelinde, yüzün üzerinde büyüklüğü 10 ile 80 kişi arasında değişen İslami hücreyi gözetlediği açıklanmıştı. Wolsburg’un yanısıra, Bonn, Hamburg ve Berlin radikal İslami terör örgütlerine sempati duyanların en aktif oldukları kentler arasında.

Öte yandan geride kalan Temmuz ayında Münih’de yaşayan Afgan kökenli Alman vatandaşı 27 yaşındaki Harun P., Suriye'ye giderek terör kampında eğitim gördüğü ve cinayete teşebbüs ettiği gerekçesiyle Eyalet Yüksek Mahkemesi tarafından 11 yıl hapse mahkum edilmişti. Alman mahkemelerinde ilk defa bir kişiye Suriye'de IŞİD’in işlediği cinayetler gerekçe gösterilerek hapis cezası verilirken, Harun P. de yaptıklarından pişman olduğunu belirterek, radikal İslamcılar tarafından IŞİD’e Almanya’dan sağlanan destek hakkında ayrıntılı bilgi vermişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG