Erişilebilirlik

Almanya'da Güvenlikle İlgili Kaygılar Artıyor


Almanya'da Güvenlikle İlgili Kaygılar Artıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Almanya, son haftalarda düzenlenen dört saldırının yaralarını sarmaya çalışıyor. Silah, bomba, balta ve palayla düzenlenen saldırılarda 10 kişi yaşamını yitirirken çok sayıda kişi de yaralandı. Saldırıların üçü, güney eyaleti Bavyera’da, biriyse Baden-Württemberg’de düzenlendi. Yetkililer saldırıların birbiriyle bağlantılı olmadığını söyledi. Ancak Almanya’da güvenlikle ilgili kaygılar artıyor.

Almanya’daki son saldırı, Pazar günü Bavyera eyaletinin Ansbach kentindeki müzik festivali sırasında meydana geldi. 27 yaşındaki bir Suriyeli’nin kendisini havaya uçurmasıyla 15 kişi yaralandı. Saldırının sorumluluğunu IŞİD üstlendi.

Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann, ”Saldırganın cep telefonunda Arapça olarak yaptığı saldırı tehdidinin video kaydı var. Açıklamanın ön tercümesi yapıldı. Saldırgan, IŞİD lideri Ebu Bekir El Bağdadi’ye bağlı olduğunu söylüyor, Almanya’dan İslam’ı engellediği ve Müslümanlar’ı öldürdüğü için intikam alma sözü veriyor” diyor.

Saldırganın evini arayan polis, patlayıcı madde yapımında kullanılan malzemeler ele geçirdi.

Geçtiğimiz günlerde başka bir Suriyeli’nin bir kadını öldürmesi ise terörle bağlantılı bir olay değil. Münih’te 9 kişiyi ve kendini vurarak öldüren İran asıllı Alman vatandaşı gencin akıl sağlığının yerinde olmadığı açıklandı. Saldırıyı bir süredir planladığı anlaşılan gencin herhangi bir terör örgütüne mensup olduğuna dair bir bulguya rastlanmadı. Trende balta ve bıçakla beş yolcuyu yaralayan Afgan genç ise polis tarafından vurulmadan önce IŞİD’e bağlılığını ilan etti.

Ulrike Demmer, ”Son haftalardaki gelişmeler, ortak bir payda içermiyor. Son aylarda Avrupa’da saldırı düzenleyen teröristlerin çoğu mülteci değildi. Bu durum, mültecilerin nüfusun geri kalanıyla karşılaştırıldığında terör tehlikesini ne arttırdığı ne de azalttığını gösteren araştırmalarla aynı doğrultuda” şeklinde konuşuyor.

Son saldırılar, Alman kamuoyunu sarstı.

Alman yetkililer, gelecekte bu tür saldırılar yapılmayacağı konusunda garanti vermenin mümkün olmadığını, bu nedenle saldırıları önlemek için hazırlıklı olmak gerektiğini bildiriyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG