Erişilebilirlik

Almanya’da Göçmen Kadınların İşsizlik Sorunu


Hemen her ülkede kadınlar, iş dünyasında ayrımcılık, eşitsizlik ve baskılarla karşı karşıya kalıyor. Almanya’da da özellikle göçmen kadınlar, iş piyasasında yer bulabilmek ve kendilerini kabul ettirebilmek için çetin bir mücadele veriyor. Federal Hükümet tarafından yaptırılan bir araştırma anne olan göçmen kadınların işsizlikten çok daha yoğun etkilendiğini ortaya koydu.

Buna göre yüzde 50 ile her iki göçmen anneden biri işsiz durumda, Almanlar arasında bu oran sadece yüzde 28. Federal Hükümet yetkilileri genel işsizlikteki oranın da benzer olduğunu, ülke genelinde yüzde yedi civarında olan işsizliğin, göçmenler arasında yüzde 16, Türkiye kökenli göçmenlerde de yüzde 25’e yakın olduğunu duyurdu. Genel işsizlikten etkilenen göçmen Türkiye kökenlilerin yüzde 70’nin hiçbir mesleki eğitime sahip olmamasını özellikle vurgulayan rapor, bu durumda olanların acil şekilde mesleki eğitim almaları gerektiğini, aksi takdirde iş piyasasına dönme şanslarının uzun vadeli olarak çok azalacağını belirtiyor.

Kadın göçmenler arasında meslek eğitimi olanların oranı ise yüzde 20 ile daha da düşük. Konuyla ilgili bir diğer araştırmaya göre Almanya'da yetişkin Türkiye kökenli göçmen nüfusun yüzde 35’ine yakınını ‚evlilik yoluyla gelenler’ oluşturuyor. Çoğunluğu kadın olan bu gruptaki göçmenlerin yüzde 34'ü hiçbir okul diplomasına sahip değil. Ayrıca sadece yüzde 30'u iyi seviyede Almanca konuşabiliyor. Uzmanlar bu durumda olan kadınların doğal olarak iş bulmakta çok zorlandığını, çalıştığı yerde veya iş ararken ise ayrımcılığa maruz kaldığını vurguluyor. Piskolog Ayşin İnan’da bu durumun özellikle kadın göçmenlerde ruhsal sorunları beraberinde getirdiğini anlatıyor.

Almanya'da son 3 yıldır işsizlik oranında azalma olduğunu, ancak özellikle Türkiye kökenli göçmenler arasında işsizlik oranının yüksek seviyede kaldığını anımsatan ekonomi çevreleri, 2008 sonrası yaşanan krizle birlikte bozulan dengelerin etkisiyle Almanya’da sanayinin belkemiği olan başta otomobil ve ağır sanayi olmak üzere birçok sektörde kalifiye olmayan işçi çıkarmalarının artığını belirtiyor. Son olarak Almanya’nın önde gelen otomobil firmalarından Opel Bochum’daki tesislerini planlanandan da önce kapatabileceği açıkladı. Daha önce 3000 kişiye iş sağlayan fabrikanın kapanış tarihi 2016 olarak belirlenmişti, ancak firma yönetimi çalışanların maaşlarının bir kısmandan vezgeçmemesi durumunda tesislerinin 2014 sonunda tamamen kapanabileceğini duyurdu. Opel Bochum’da en az 400 Türkiye kökenli işçi çalışıyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG