Erişilebilirlik

Almanya'da Göçmen Çocukların Eğitim Sorunları Çözüm Bekliyor


Berlin'de Türkler
Berlin'de Türkler

Almanya’da 1961 yılında başlayan Türk göçünün günümüze kadar uzanan sorunlarının başında gelen eğitim sorunu güncelliğini koruyor. Alman siyasetçiler tarafından Türklerin topluma uyumsuzluklarının ana nedeni olarak gösterilen eğitim sorunlarıyla ilgili yeni bir araştırma, ülkedeki eğitim sisteminin büyük haksızlıklar içerdiğini ve özellikle göçmen öğrencilere fırsat eşitsizliğinin sürdüğünü ortaya çıkardı.

Bertelsmann Vakfı’nın araştırması, ailelerinin sosyal ve ekonomik durumlarıyla çocukların eğitim şanslarını irdeliyor. Buna göre göçmen ya da yoksul ailelerin çocukları eğitim sisteminde mağdur olurken, zengin ve okumuş ailelerin çocuklarının eğitim olanakları ve ileriye yönelik meslek perspektifleri 4,5 kat daha fazla. Göçmen ya da yoksul ailelerin çocuklarının liseyi tamamlayarak üniversiteye girme şansı, akademisyenlerin çocuklarına göre 6 kat daha az.

Uzmanlar ülke çapında yaklaşık 60 bin gencin lise diploması bile alamadan okullarını terk ettiğini ve bunların yüzde 80’ninin göçmen kökenli olduğuna dikkati çekiyor. Bu gençlerin geleceklerinin işsizlik ve dışlanmışlık ikilemi arasında sıkışması ihtimali çok yüksek.

Almanya’da ‘destek okulu’ olarak tanımlanan ve özellikle eğitim seviyesi düşük Türk ailelerinin çocuklarının gittiği okullardaki durum ise daha da kötü. Araştırmaya göre, bu okullar çocuklara özel destek verilen eğitim kurumlarından ziyade onlar için eğitim sürecinin sonu anlamına geliyor. Bu okullara devam eden bir öğrencinin daha iyi bir okula geçebilmesi şansı hemen hemen hiç yok.

Göçmen çocukların zekâ seviyesinin Alman yaşıtlarıyla aynı olmasının eğitim alanına eşit şeklide yansımadığını belirten uzmanlar, göçmen öğrencilere önyargılı yaklaşımın fırsat eşitsizliğinin sürmesine sebep olduğunu vurguluyor ve bu durumu Almanya adına bir skandal olarak niteliyor.

Yeşiller Partisi Federal Parlamento milletvekili ve eğitim sözcüsü Ekin Deligöz politikacıların eğitim sistemini göçmenlere daha fazla şans tanıyacak bir duruma getirme konusunda adım atmamış olmasını eleştirdi. Ekin Deligöz Alman eğitim sisteminin yeniden yapılanmasının şart olduğunu savunuyor.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi de bir süre önce yayınladığı bir raporda, Alman eğitim sisteminin fakir, göçmen, mülteci ve engelli çocuklara ayrımcılık yaptığını açıklamış ve Alman siyasetine, eğitim alanında fırsat eşitliğini engelleyen sistemini gözden geçirme çağrısında bulunmuştu.


XS
SM
MD
LG