Erişilebilirlik

Almanya'da Genel Seçim Öncesi Son Sınav


Bavyera eyaletinde Pazar günü yapılan Eyalet Meclis seçimlerini 1957 yılından bu yana kesintisiz olarak çoğunluğu elinde bulunduran Başbakan Angela Merkel’in hükümet ortağı Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) kazandı.

Gelecek hafta sonu yapılacak genel seçimler öncesi Berlin'deki koalisyon hükümeti ve muhalefet partileri için de son sınav olarak yorumlanan seçimde CSU 2008’de yüzde 43,4 olan oylarını yüzde 48,7’e çıkardı ve mutlak çoğunluğu elde etti.

Münih’in sevilen ve Türk dostu olarak bilinen Belediye Başkanı Christian Ude’nin Bavyera Başbakan Adayı olduğu SPD, 2008’de yüzde 18,6 olan oy oranını yüzde 20,5’e yükseltti.

Yeşiller’in oyları ise yüzde 8,4’e düştü. Hem federal hükümette hem de Bavyera'da koalisyonun küçük ortağı Hür Demokrat Parti ise büyük oranda oy kaybına uğrayarak, yüzde 3,2 ile meclis dışında kaldı.

Liberallerin aldığı sonuç Berlin’de Başbakan Merkel ve Birlik Partileri liderlerinin keyfini kaçırdı. FDP’nin federal parlamentoya da giremeyeceğine ilişkin endişeler artarken, Birlik Partileri ile SPD arasında oluşabilecek bir koalisyona sıcak bakmayan Hıristiyan Demokrat Birlik partili seçmenlerin önümüzdeki Pazar FDP'yi destekleyerek CDU’nun oy oranının düşmesine neden olabileceği yorumu yapılıyor.

Toplam 14 partinin seçime katıldığı Bavyera Eyalet Seçimleri’nde dört Türkiye kökenli aday da yarıştı, ancak dördü de meclise girmeyi başaramadı.

Kararsızların son kararı önemli

Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin sonuçlarını merakla beklediği kritik federal seçimlere sadece altı gün kaldı. Seçim sonuçlarının nasıl olabileceği yönünde ve Bavyera'da alınan sonucun etkileri üzerine yapılan yorumlara paralel önümüzdeki Pazar günkü oylamayı kritik yapan kararsızların büyük oranı.

Uzmanlar Almanların yüzde 40′ının henüz hangi partiye oy vereceğine karar vermediğini belirtiyor ve özellikle Birlik Partileri ile SPD'nin söylemlerinin birçok konuda birbirine benzemesini bu oranın yüksekliğinin en büyük etkeni olarak tanımlıyor.

Seçimlerde Türk adaylar ve seçmenlerden beklentiler

Seçime sayılı günler kalırken, ülkedeki Türkiye kökenli seçmenlerin sandıktaki tercihini ne yönde kullanacağı da merak ediliyor. Almanya'da seçmen konumundaki Türkiye kökenli göçmenlerin sayısı 700 bin civarında.

Yapılan kamuoyu araştırmalarına göre bu kitlenin oylarının bir numaralı adresi yüzde 43'le Sosyal Demokrat Parti olacak. Almanya’daki Türklerin yüzde 20'si CDU’yu desteklerken, Türklerin en çok desteklediği ikinci parti ise yüzde 21’le Yeşiller.

Eşbaşkanlığını Cem Özdemir'in yaptığı Yeşiller’in Berlin Eyalet Parlamentosu milletvekili Özcan Mutlu gelecek Pazar günü Federal Meclis'e seçilebilmek için yarışacak. Partisinin eğitim konularındaki sözcüsü olan Mutlu, 1973 yılından bu yana Almanya'da yaşadığını, dışlayıcı ve Türk düşmanı tavırlara siyasi alanda tepki verebilmek için politikacı olmaya karar verdiğini anlatıyor.

Berlin’de 1999 yılından beri Eyalet Meclis milletvekilliği görevini yürüten Mutlu, federal milletvekili seçilmesi durumunda Almanya'da göçmenlere olan olumsuz yaklaşımın değişmesi için çaba vereceğini ve bu yolda Amerika'daki uyum politikalarını örnek alacağını belirtiyor.

Özcan Mutlu'nun Mitte ilçesinden doğrudan seçilmesi durumunda parti listesinde ikinci sırada olması nedeniyle parlamentoya girmesine kesin gözüyle bakılıyor. Özcan Mutlu Yeşiller Partisi gibi kendisinin de Türkiye'nin AB üyeliğine destek verdiğini söylüyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:07 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG