Erişilebilirlik

Almanya’da Futbolda Rüşvet İddiaları


Almanya futbol tarihinin en büyük skandalı ile karşı karşıya kaldı. Haftalık Der Spiegel dergisinin haberine göre, Almanya Futbol Federasyonu 2006 FIFA Dünya Kupası'nın evsahipliği yapabilmek için düzenlenen oylamada icra komitesi yetkililerine rüşvet ödedi.

Haberde o dönemde Alman Futbol Federasyonu sözcüsü olan ve şu anda federasyonun başkanlığını yapan Wolfgang Niersbach’ın ve ülkenin efsanevi futbolcusu 2006 FIFA Dünya Kupası Organizasyon Komitesi Başkanı Franz Beckenbauer’in de olayın içinde olduğu öne sürülürken, konuyla ilgili olarak Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği FIFA ve Almanya Futbol Federasyonu DFB soruşturma başlattı.

Der Spiegel'in ulaştığı belgelere göre, o dönem Adidas şirketinin yönetim kurulu başkanlığını yapan Robert Louis-Dreyfus aracılığıyla Beckenbauer başkanlığındaki organizasyon komitesinin gizli kasasına, 6,7 milyon Euro para yatırıldı. Kupanın sponsolarından olan ve organizasyonun Almanya’da yapılması için bu şekilde ağırlığını koyan Alman spor malzemeleri üreticisi Adidas’dan gelen para, Dünya Şampiyonası'nın nerede yapılacağına karar verildiği 6 Temmuz 2000'den önce, oylamaya katılan 24 kişilik FIFA İcra Kurulundaki 4 Asyalı delegeye rüşvet olarak yollandı ve bu kişilerin Almanya’dan yana oy vermeleri sağlandı. Almanya diğer aday Güney Afrika'yı yenerek, oylamayı 12-11 gibi az bir farkla kazanmış ve 2006'da ev sahibi olmuştu.

Der Spiegel’in haberine göre, Adidas’ın yöneticisi Louis-Dreyfus, 2004 yılında 6,7 milyon Euronun geri ödenmesini istedi. Bunun üzerine Alman Futbol Federasyonu, şampiyonanın Berlin Olimpiyat Stadı'nda büyük bir gala ile açılacağını belirterek, 6,7 milyon Euroluk bir fon oluşturdu. Söz konusu gala sonradan iptal edilirken, tartışmalı meblağ Dreyfus'e ait olduğu belirtilen Zürih'teki bir banka hesabına nakledildi. Mafya filmlerindeki yöntemleri anımsatan bu ağır iddialar Almanya’yı hafta sonunda adeta şoke ederken, Alman Futbol Federasyonu yazılı bir açıklama yaparak rüşvet verildiği iddiasını reddetti. Federasyon Başkanı Niersbach, Almanya'nın hiçbir üyenin oyunu satın almadığını ve şampiyonayı düzenleme hakkını bileğinin gücüyle hak ettiğini bildirdi.

Organizasyon komitesi başkanlığını üstlenen Franz Beckenbauer ise konuyla ilgili açıklma yapmayacağını açıkladı. Yapılan yorumlarda FIFA'yı sarsan ve ucu başkan Sepp Blatter'e kadar uzanan rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının yankıları devam ederken, Der Spiegel’in yayınladığı Almany a ile ilgili belgelerin çok inandırıcı olduğu ve 2006’daki şampiyonaya büyük bir rüşvet gölgesi düştüğü belirtiliyor.

Şampiyonayı İtalya finalde normal süresi 1-1 biten maç sonunda Fransa‘yı penaltı atışlarında 5-3 yenerek dördüncü kez şampiyon olarak kazanmıştı. Ev sahibi Almanya ise Portekiz'i 3-1 yenerek 3'üncü olmuştu. ‘Dünya dostlarını ziyaret ediyor’ belgisi altında düzenlenen şampiyona boyunca ülkede muhteşem bir coşku yaşanmış, gözlemciler o zamana kadar Almanya’da pek tanınmayan benzersiz atmosferin, ülkenin uluslararası imajını olumlu olarak değiştirdiğini savunmuştu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG