Erişilebilirlik

Almanya’da Dört Günde Üç Camiye Saldırı


Almanya’da son dört günde üç caminin ırkçı saldırıya uğraması ve yetkililerin saldırılardan en az birisini terörizmle ilişkilendirmesi tedirginliğe yol açtı. Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Almanya’daki Müslümanlar’a yönelik artan şiddettin kaygı verici olduğunu belirtirken, polis iki Almanya’nın birleşmesini simgeleyen 3 Ekim Birleşme Bayramı kutlamaları öncesinde alarma geçti. Bu yıl 3 Ekim Bayramı saldırılardan birinin gerçekleştiği Dresden kentinin ev sahipliğinde yapılacak.

Dresden’de bulunan Fatih Camisi’ne yönelik saldırı sonrasında kentteki üçü cami toplam beş İslami kuruluş polis koruması altına alındı. Dresden’in bulunduğu Saksonya Eyaleti İçişleri Bakanı Markus Ulbig, Pazartesi günkü bayram şenlikleri öncesinde güvenlik önlemlerinin tüm kentte en üst seviyeye çıkarıldığını duyurdu.

Camilere saldırılar geçen Pazar günü Bebra ve Schwaebisch Gmünd kentlerinde başladı. Hessen eyaletindeki Bebra’da Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Mimar Sinan Camisi’ne ve aynı binadaki camii derneğini kundaklama girişimi Pazar gecesi yaşandı.

Polis atılan Molotof kokteylinin binanın duvarına çarptıktan sonra kendiliğinden söndüğünü, olay sırasında camide kimsenin bulunmadığını açıkladı. 1983 yılında açılan caminin dış cephesinde yaklaşık 10 bin Euro zararın oluştuğu bildirildi. Aynı akşam Baden Württenberg eyaletinde bulunan Schwaebisch Gmünd’te yine DİTİB’e bağlı Şehitler Camisi'ne gamalı haçlar çizildi ve İslam düşmanı ırkçı sloganlar yazıldı. Alman kamuoyunda ve basınında en büyük yankı bulan saldırı ise Pazartesi gecesi Saksonya eyaletinin başkenti Dresden’de düzenlendi. DİTİB'e bağlı Fatih Camisi din görevlisinin eşi ve çocukları ile kaldığı lojmanının kapısına el yapımı olduğu tespit edilen bir bomba atıldı. Görgü tanıklarının bir kişinin patlamadan sonra motosikletle bölgeden uzaklaştığını söylediğini doğrulayan yetkililer, olayda şans eseri ölen ya da yaralanan olmadığını açıklarken, patlamanın etkisiyle bina kapısının zarar gördüğü, binanın içinde is izlerinin oluştuğu kaydedildi. Bu saldırının hemen ardından Dresden Uluslararası Kongre Merkezi’nde de bir patlama oldu ve binanın camlarında küçük çaplı hasar oluştu. Güvenlik birimleri “ırkçı kaynaklı bir terör eylemi” olarak tanımladıkları her iki saldırı arasında bir bağlantı olabileceğinden yola çıkıyor. Dresden, yabancı ve İslam karşıtı Pegida hareketinin ortaya çıktığı kent olarak biliniyor. Almanya İslam Konseyi’nden Ali Kızılkaya, Dresden’deki camiye el yapımı patlayıcı atılmasının, aşırı sağcı tehlikenin boyutlarını ortaya koyduğuna işaret ediyor

Ali Kızılkaya bu tarz olaylara sadece Müslümanlar’ın değil tüm kamuoyunun tepki vermesi gerektiğini vurguluyor.

Alman güvenlik birimleri bir süredir aşırı sağ ve ırkçı gruplar arasında terörist yapılanmaların gözlendiğini ve terör saldırıları olabileceği uyarısında bulunuyor. Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Maassen, son bir yıl içinde yabancılar ve sığınmacı yurtlarına yönelik saldırıların artmasına dikkat çekerek, bugüne kadar ırkçılarla bir bağı bulunmayan birçok kişinin aşırı sağcı söylemler nedeniyle radikalleştiğini, ırkçı kesimler arasında “direniş” söyleminin de yaygınlık göstermeye başladığını ifade etti.

Alman güvenlik birimleri sadece bu yılın ilk sekiz ayında yabancı düşmanı şiddet tanımına uyan suç eylemlerinin sayısını 1800 olarak açıklarken, bunlardan toplam 507’si cami ve mülteci yurtları gibi binalara saldırı olarak kayıtlara geçti. Bu sayının bir önceki yılın aynı döneminde kaydedilen sayının iki katı olduğu belirtiliyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:08 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG