Erişilebilirlik

Almanya'da Döner Fuarı Açıldı


Almanya'da Döner Fuarı Açıldı
Almanya'da Döner Fuarı Açıldı

Almanya'da 1970’li yılların başında tüketilmeye başlanan ‘döner kebap’ geçen yıllarda ekonomik fiyatı ve ‘fast food’ özelliği ile Avrupa'da kendisini kabul ettirmiş bir Türk ürünü oldu. Sadece Almanya'da günlük yaklaşık 300 ton döner satışı yapılıyor, sektörde çalışanların sayısı ise 65 bin civarında. Dönercilik sektörünün neredeyse tümünü Türkler elinde bulundururken, dönerden elde edilen cironun Avrupa çapında 3,5 milyar Euro'ya ulaştı.

Dönerin ve döner sektörünün tanıtımı amacıyla geride kalan hafta sonunda Berlin’de düzenlenen Döner ve Gastronomi Fuarı, kısa adıyla DÖGA’da 50’ye yakın firma ve işletme, döner ambalajından büfe tasarımına, hijyenik mamullerden et hazırlama makinalarına kadar değişik alanlarda sektördeki yenilikleri tanıtma fırsatını buldular. Avrupa Türk Döner İmalatçıları Derneği Başkanı Tarkan Taşyumruk, fuarı döner ve dönerin yan sektöründeki şirketleri bir araya getirmek, döneri imajını güçlendirmek ve son teknolojileri tanıtmak için düzenlediklerini açıkladı.

Fuarın medya ve kamuoyunda en çok ilgi gören noktası uzaktan kumandalı döner kesme robotu oldu. Dünya çapında ilgi görmesi beklenen ve döner büfesi sahiplerinin yanında imalatçıların da işini kolaylaştıracak olan döner robotu, döneri pişirerek, sonra da dijital kamerasıyla eti milimetrik ayarla kesip servise hazır hale getiriyor. Aleti geliştiren ve dağıtımı yapan Mustafa Yüceer, ‘döner robotu’ sayesinde dönercilikte teknolojik bir devrim yaşandığını, aynı zamanda işletme giderlerinin de büyük ölçüde azalacağını belirtiyor. Yüceer, robot sayesinde dönerin Avrupa’nın sınırlarını aşarak ABD ve Japonya’da da yayılacağını savunuyor.

Bu arada döner fuarının Alman Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye ziyaretinin arafesinde dözenlenmesi dikkati çekti. Ziyaret öncesi uyum ve Türkiye’nin AB üyeliği konularında yaptığı açıklamalarla Türkiye’de tepki bulan Merkel, seçim kampanyalarında geleneksel olarak birkaç kez döner keserek Türk seçmenlerin kalbini fethetmeye çalışmasıyla da tanınıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG