Erişilebilirlik

Almanya’da ‘Darbe Karşıtı Miting’ Tartışması


Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin (UETD) Köln’de gelecek pazar günü düzenlemeyi planladığı ‘Darbe teşebbüsüne karşı omuz omuza" adlı miting Almanya'da tartışmalara neden oldu. AK Parti'nin Avrupa kolu olarak faaliyet gösteren Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin (UETD) en az 15 bin kişinin katılımının beklendiği gösteriye karşı, SPD, Yeşiller, FDP ve Sol Parti’nin gençlik örgütleri de miting organize ediyor. ‘Erdoğan’ı durdurmak‘ adı altında yapılacak mitinge PKK yandaşları ve aşırı solcu grupların da katılımı bekleniyor.

Öte yandan aşırı sağcı Pro NRW partisi ve ‘Identitäre Aktion’ adlı grup da, genel olarak Türkiye kökenli göçmenlerin miting yapmasına ve Türklere karşı iki ayrı gösteri çağrısında bulundular. Köln'de şimdiden geniş güvenlik önlemleri alan ve Pazar günü 2 bin polisin görevlendirileceğini duyuran güvenlik birimleri mitinglere katılan karşıt görüşlü göstericiler arasında olay çıkabileceğinden kaygılanıyor.

Alman siyasetçiler ise Türkiye'deki iç politik sorunların Almanya’ya taşındığını iddia ederek, özellikle UETD’nin gösterisine karşı çıkıyor. ‘Darbe teşebbüsüne karşı omuz omuza‘ adlı mitingin yasaklanması talebi bile gündeme getirildi. Angela Merkel’in liderliğini yaptığı Hristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) iç politika sözcüsü Wolfgang Bosbach, yetkililerin miting ya da sonrasında şiddet eylemleri meydana gelebileceğine ilişkin somut bilgilere ulaşması durumunda, yasaklanmasının ciddi şekilde düşünülmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'deki iç politik sorunların Almanya'ya taşınmasına karşı olduklarını belirten koalisyon ortağı Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) Genel Sekreteri Andreas Scheuer, ‚Türk iç politikasına angaje olmak isteyenler, arzu ederlerse Almanya‘yı terk edebilerek, Türkiye'ye geri dönebilirler‘ diye konuştu. Alman siyasetçilerinin tavrını ve söylemlerini eleştiren ve ‘demokrasiyi yıkmayı amaçlayan darbe girişimine karşı bir mitinge karşı miting düzenlemenin mantığı anlayamadığını‘ söyleyen Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Genel Başkanı Zafer Sırakaya, katılımcılara itidal çağrısı yapıyor.

Öte yandan Köln’ün bulunduğu Kuzey-Ren Vestfalya Başbakanı Hannelore Kraft, UETD mitinginin yasaklanmasının söz konusu olmadığını açıkladı. Kradat video kanalı üzerinden göstericilere yaptığı açıklamada, ‘Kuzey-Ren Vestfalya’nın da vatandaşları olan sizlerden ricam, Türkiye’nin iç politik gerilimlerini eyaletimize taşımamanız ve her şeyden önce mitinginizi itidal içinde ve barışçıl bir biçimde gerçekleştirmenizdir.’ dedi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG