Erişilebilirlik

Almanya'da Bir Türk Daha Eyalet Bakanı


Bilkay Öney'in milletvekili olduğu Berlin'de Türk mahallesi Kreuzberg
Bilkay Öney'in milletvekili olduğu Berlin'de Türk mahallesi Kreuzberg

Almanya’da bir Türk kökenli kadın siyasetçi daha bakanlık koltuğuna oturdu. Sosyal Demokrat SPD’den Bilkay Öney, Baden Württemberg Eyaleti Uyum Bakanlığı’na getirildi.

Baden Württemberg Eyaleti'nde 27 Mart’ta yapılan ve 58 yıllık Hristiyan Demokrat Birliği CDU iktidarına son veren seçimlerden Yeşiller ve SPD koalisyonu galip çıktı. Almanya’nın en zengin eyaletindeki bu yeni siyasi oluşum göçmenler açısından çok önemli bir gelişmeye de neden oldu. Şimdiye kadar Berlin Eyalet Parlamentosu’nda SPD milletvekili olan Bilkay Öney, Sosyal Demokrat Parti tarafından bakanlık görevine getirilen ilk Türk kökenli oldu. Malatyalı öğretmen bir anne-babanın kızı olan ve çocukluğundan bu yana Almanya’da yaşayan Bilkay Öney, Uyum Bakanlığı koltuğuna oturmaktan ‚büyük mutluluk’ duyacağını belirtiyor ve başarısını ailesinin eğitime verdiği önemle açıklıyor.

Siyasi kariyerine Yeşiller Partisi'nde başlayan 40 yaşındaki Bilkay Öney, 2009'da Yeşiller'den ayrılarak SPD'ye geçmişti. Öney, Baden-Württemberg eyaletinde bakan olarak uyum tartışmalarının yeni bir yön kazanmasına önem vereceğini belirtiyor.

Almanya’da lobi çalışmaları yapan Türk çatı örgütlerine yönelik eleştirileri ile bilinen ve bu örgütleri kısmen Türkler'in toplumla kaynaşmasını zorlaştırmakla suçlayan Öney, Uyum Bakanı olarak hem Almanlar, hem de göçmenler arasındaki önyargıların azalması için mücadele vereceğini anlatıyor.

Bakanlık görevine 12 Mayıs'ta katılacağı yemin töreninden sonra resmen başlayacak olan Bilkay Öney, Almanya’da bakanlığa getirilen ikinci Türk kökenli politikacı. Ülkenin Türk kökenli ilk bakanı, Hristiyan Demokrat Birliği CDU tarafından geçen yıl Aşağı Saksonya Eyaleti’nde Sosyal İşler, Aile ve Uyum Bakanlığı’na getirilen Aygül Özkan olmuştu.

XS
SM
MD
LG