Erişilebilirlik

Almanya'da Antisemitizm Tartışması


Police form a barricade after the the cut off time for viewing the body of Nelson Mandela outside the Union Buildings in Pretoria, Dec. 13, 2013.
Police form a barricade after the the cut off time for viewing the body of Nelson Mandela outside the Union Buildings in Pretoria, Dec. 13, 2013.

Berlin'de Arap kökenli 4 gencin bir hahamı döverek hastanelik etmesi Yahudi düşmanlığı konusunu yeniden gündeme getirdi

Antisemitizm olarak adlandırılan Yahudi düşmanlığının Avrupa ülkelerinde artması son yıllarda kaygıyla izlenen bir gelişme. Hitler döneminde Yahudi soykırımının yaşandığı Almanya’da antisemitist düşünceler geleneksel olarak aşırı sağ görüşlü kesimlerde görülürken, Müslüman gençlerin Yahudileri hedef alan şiddet olaylarında endişe verici artışa dikkat çekiliyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Linki indirmek için


Nitekim başkent Berlin’de Arap kökenli olduğu tahmin edilen 4 gencin haham Daniel Alter’i döverek hastanelik etmesi ülkede Müslüman göçmenler arasındaki Yahudi düşmanlığı konusunu gündeme taşıdı. Yahudi erkeklerin kafalarına taktığı kipa adlı şapkayı taşıdığı için hakarete uğrayan ve saldırıda elmacık kemiği kırılan hahamın piyano dersinden aldığı 6 yaşındaki kızıyla evine dönerken cadde ortasında dövülmesi sonrasında Berlin Yahudi Cemaati son dönemlerde kendilerine yönelik saldırıların arttığına dikkati çekerken, Müslüman göçmenler tarafından yapılan antisemit saldırılarılara ve Yahudi düşmanlığına karşı daha etkin mücadele verilmesini istedi.

Cemaat temsilcileri Yahudi gençlere üzerlerinde dini simge bulundurmama uyarısı yaptı. Alman Yahudileri Merkez Konseyi ise, Müslüman temsilcilerinin Yahudi düşmanlığına karşı daha net tavır koymalarını talep etti. Berlin Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit, saldırıyı ‘din özgürlüğüne saldırı’ olarak nitelerken, antisemitizme karşı düzenlenen bir gösteriye katılan Berlin Eyaleti Uyum Bakanı Dilek Kolat İslami derneklerin Yahudi düşmanlığı konusunda daha duyarlı olması gerektiğini savundu.

Nazi geçmişinden dolayı Yahudi düşmanlığının hassas bir konu olduğu Almanya’da, antisemit saldırılar büyük yankı buluyor ve tepkilere neden oluyor. Sosyal Demokrat Parti SPD eski Federal Milletvekili ve İslam politikaları sözcüsü Lale Akgün, Müslüman özellikle de Arap gençler arasındaki antisemitizm sorununun Müslüman dernekler tarafından tabulaştırılmadan ciddiye alınmasını ve mücadele edilmesini istiyor.
Yahudi düşmanlığının Almanya'daki temel değerlere ve İslami geleneğe de aykırı olduğunu savunan Lale Akgün, sorunun toplumsal boyutu ile okullarda daha yoğun bir şekilde gençlere anlatılması gerektiği görüşünde.

Uzmanlar antisemitizmin artışına bir neden olarak Almanya’dan da izlenebilen Arap televizyonlarının Yahudi aleyhtarı programlar yayınlamalarını ve propaganda yapmalarını gösteriyor. Almanya’da Müslüman nüfus 3 milyonu Türkiye kökenli olmak üzere 3,5 milyon civarında, ülkede çoğunluğu eski Sovyetler Birliği'nden göç eden 300 bin dolayında da Yahudi yaşıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG