Erişilebilirlik

Almanya'da 'Anadil' Çelişkisi


Guido Westerwelle
Guido Westerwelle

Almanya’da büyüyen Türk çocuklarına hangi dili öğrenecekleri konusunda kafa kurcalayıcı mesajlar veriliyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle Türk çocuklarının okulda Alman yaşıtlarının seviyesine erişebilmek ve hayatta başarılı olmak için Almanca konuşmaya yoğunlaşması gerektiğini söyledi. Bakan Westerwelle Almancayı ‘entegrasyonun anahtarı’ olarak tanımladı.

Westerwelle bu görüşlerini Başbakan Erdoğan’ın Almanya’daki Türklere, çocukların öncelikle Türkçe öğrenmeleri gerektiğini söyledikten bir gün sonra dile getirdi. Erdoğan, “asimilasyonu değil entegrasyonu savunduğunu, asimilasyonun Türk kültürel kimliğini yok edeceğini” kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel’le birlikte Hannover’de Türkiye’nin konuk ülke olduğu CeBIT Bilgi ve İletişim Teknolojileri Fuarı’nın açılışına katıldı.

Dünyanın en büyük bilişim ve iletişim teknolojileri fuarı olan CeBİT’in açılışına birlikte yapan Merkel ve Erdoğan’ın konuşmalarında vize ve uyum konuları ön plana çıktı. Türkiye’nin Almanya’nın en yakın ve sadık müttefiklerinden biri olduğunu söyleyen Erdoğan, ‘Türkiye sizi seviyor’ cümlesiyle CeBİT’in açılışına katılanların büyük alkışını aldı. Almanya’nın Türklere uyguladığı vizeyi eleştiren Erdoğan, AB ile alakası olmayan ülkelerin vatandaşlarının Almanya’ya vizesiz gelebildiklerini, Gümrük Birliği’nde olan ve üyelik görüşmeleri süren Türkiye’ye ise vize uygulanmasını kabul edilemez olarak niteledi. Almanya’nın ortak tarihi göz önünde bulundurarak Türkiye’nin AB üyeliğine en yoğun desteği veren ülke olması gerektiğini savunan başbakan, ülkenin stratejik ve siyasi öneminin Arap ülkelerinde yaşanan son gelişmelerle daha da iyi anlaşıldığını söyledi. Merkel ise konuşmasında Türkiye’nin ekonomik alandaki önemine vurgu yaptı ve Erdoğan’ın viye konusundaki eleştirisinde haklı olduğunu, Alman makamların vize muafiyeti konusunda daha esnek karar vermesinin gerektiğini dile getirdi. Merkel’le bir araya gelmeden Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen Türk-Alman Ekonomik Kongresi'nin katılımcılarına hitap eden Erdoğan, burada da AB’nin Türklere uyguladığı vizeyi eleştirdi. AB’nin Paraguay'a, Bolivya'ya vize istemediği, ancak 50 yıldır görüştüğü Türklerden vize istediğini ifade eden başbakan, AB’nin medeniyetler ittifakının değil Hıristiyan birliğinin merkezi olmayı düşündüğünü, Türkiye’yi oyalamaması gerektiğini öne sürdü. Erdoğan buradaki konuşmasında, NATO’nun Libya’ya müdahalede bulunmasına kesinlikle karşı olduğunu da açıkladı.

Bu arada Erdoğan’ın dün Düsseldorf’da Türklere yönelik yaptığı konuşma, Alman siyasetinde tartışmaları beraberinde getirdi. Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Erdoğan’ın Almanya’da yaşayan Türk çocuklarının önce Türkçe öğrenmelerini istemesini sert sözlerle eleştirerek, Erdoğan’ın istediği gibi çocukların önce Türkçe öğrenmesinin onların toplum içindeki şanslarını azaltacağını ve Almanca’nın uyum konusunda bir kilit olduğunu kaydetti. Başbakan Merkel’de CeBİT fuarında yaptığı açıklamada Almanca öğrenilmesinin kendisi için uyumun en önemli konularından biri olduğunu ifade etti. Birlik Partileri Genel Sekreteri Alexander Dobrindt ise Erdoğan’ın Türkiye’nin Almanya’daki Türklere sahip çıktığı yönündeki sözlerini eleştirdi, başbakanın bu bağlamda Almanya ve Libya’daki Türklerin durumunu eş tuttuğunu öne süren Dobrint Berlin Büyükelçi Ahmet Acet’in Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmasını talep etti.

Öte yandan CeBIT Fuarı'nın 2011 yılı partner ülkesi olan Türkiye’nin fuardaki organizatörü İstanbul Ticaret Odası’ndan yapılan açıklamaya göre, ITO çatısı altında 81 Türk firması sektörün uluslararası devleri ile bir araya gelecek, 11 firma ise bireysel olarak fuara katılıyor.

XS
SM
MD
LG