Erişilebilirlik

Almanya'da "AfD" Rüzgarı Sürüyor


Sağcı-popülist Almanya için Alternatif Partisi(AfD) Saksonya'dan sonra Thüring ve Barnadburg eyaletlerinde de barajı aşarak yerel parlamentoya girmeyi başardı

Almanya’da iki hafta önceki Saksonya eyalet seçimlerinden sonra Pazar günü ülkenin doğusundaki Brandenburg ve Thüringen eyaletlerinde seçmenler sandık başına gitti.

Sonuçlara göre Thüringen eyaletinde Hristiyan Demokrat CDU yüzde 36 oyla sandıktan birinci parti olarak çıktı. 24 yıldır eyalette işbaşında bulunan CDU buna rağmen iktidarı yitirebilir.

Şimdiye kadarki koalisyon partneri SPD çok büyük oranda oy kaybederken, sosyal demokratların Sol Parti ve Yeşiller ile sondaj görüşmelerine gideceği açıklandı. 25 yıldır SPD’nin yönetiminde olan Brandenburg’da ise SPD gene ilk parti olarak seçimi tamamladı, burada Sol Parti ile olan koalisyonun sürmesi bekleniyor.

Her iki seçimin esas sürprizini Saksonya eyalet seçimlerinde de büyük çıkış yapanı Almanya için Alternatif Partisi “AfD” gerçekleştirdi. “AfD” ilk kez seçimlere katılırken Thüringen’de yüzde 10 ve Brandenburg'da da yüzde 12 oy alarak başarı trendini sürdürdü ve eyalet parlamentolarına girmeyi başardı. Aşırı muhafazakâr ekonomi uzmanı bir çok akademisyenin öncülük ettiği parti geçen yıl Nisan ayında kurulmuştu.

Geçtiğimiz sonbaharda genel seçimde Federal Parlamento’ya girmeyi çok az bir oy farkıyla kaçıran sağcı-popülist partinin seçim programında birinci konu Euro’nun kaldırılarak D-Markın tekrar geri getirilmesi. Göçmenler ve İslam konusunda da popülist tezlerle dikkati çeken partinin özellikle alternatifsizlikten şimdiye kadar Başbakan Merkel’in CDU’suna oy veren aşırı muhafazakâr seçmeni cezbettiği biliniyor.

Merkel, AfD'yi 'popülist ve protestocuların' partisi diye tanımlamış ve bir kaç ay içinde kendiliğinden feshedileceğinden bahsetmişti. Ancak uzmanlar AfD'nin giderek güçleneceği ve Alman siyasetinde kilit bir rol oynayacağı konusunda hemfikir.

Siyasi analizciler AfD’yi, milliyetçi, tutucu ve dindar protestanların yeni adresi olarak tanımlarken, partinin Alman kentlerinde cami inşaatlarına karşı çıkması dikkati çekiyor. Ülkeye gelecek göçmenlerin sadece kalifiyelerden oluşması da partinin diğer bir talebi. ABD'deki Tea Party'nin Almanya versiyonu olarak tanımlanan AfD eşcinsel evliklere de karşı çıkıyor, okullarda da cinsel bilgiler dersinin kaldırılmasını savunuyor.

Öte yandan son aylarda artan Yahudi düşmanlığı bugün Berlin’de binlerce kişinin katılımı ile gerçekleşen bir mitingle protesto edildi. Tarihi Brandenburg Kapısı önünde ‘Ayağa Kalk- Bir daha Yahudi düşmanlığına hayır’ başlığı altında Almanya Yahudiler Merkez tarafından düzenlenen mitingte konuşan Almanya Yahudi Merkez Konsey Başkanı Dieter Graumann, Yahudi düşmanlığının Almanya’da inanılmaz derecede artığına işaret ederek, ‘Bu gidişat bizleri şok ediyor, Holocost’un yaşandığı bir ülkede can güvenliğimiz için miting düzenlemek zorunda kalacağımız hiç aklıma gelmezdi’ dedi.

Mitingde Başbakan Merkel de bir konuşma yaptı. ‘Yahudi oldukları veya İsrail’i savundukları için insanların tehdit edilmesini kabul etmiyoruz’ diyen Merkel, ‘Yahudilik bizim benliğimizin ve kültürümüzün bir parçasıdır. Yahudilerden nefret edip onları tehdit edenler karşılarında beni, bizi ve Alman toplumunun çoğunluğunu bulur’ şeklinde konuştu. Çok sayıda Müslüman ve Türk dernek temsilcileri de mitinge katılarak Yahudilere destek verdi.

Ağustos ayında İsrail'in Gazze operasyonunu kınamak ve Filistin halkına destek olmak amacıyla çeşitli kentlerde düzenlenen gösterilerde kullanılan antisemitist ifadeler ve kimi zaman da şiddete varan tepkiler endişeye yol açmıştı. Almanya’da çoğu Berlin Duvarı’nın yıkılmasından sonra Rusya’dan gelen yaklaşık 130 bin Yahudi yaşıyor. Nazi dönemi öncesinde ülkede 1,5 milyon Yahudinin bulunduğundan yola çıkılıyor. Holocost olarak tanımlanan Nazi soykırımı Avrupa’da en az 6 milyon Yahudinin ölümüne yol açmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG