Erişilebilirlik

Almanya'da Yoğun Güvenlik Önlemleri


Almanya'da ‘5. Mevsim’ olarak tanımlanan karnaval dönemi etkinliklerinin doruk noktası Pazartesi ve Salı günleri yapılacak olan sokak geçitleri olacak. Köln ve başka kentlerde yılbaşı gecesi meydana gelen taciz olayları nedeniyle güvenlik endişelerinin hakim olduğu karnaval öncesinde, keyifleri kaçıran bir haber de metereologlardan geldi.

Buna göre karnavalın merkezleri Köln, Mainz ve Düsseldorf’da karnaval geçitlerinin yapılacağı yarın için şiddetli fırtına alarmı verildi. Yetkililer merkezi karnaval alaylarının yapılıp yapılmayacağına Pazartesi sabahı son verileri aldıktan sonra karar vereceklerini açıklarken, organizasyon komiteleri ise karnavalın 1823’den bu yana kesintisiz gerçekleştiğini belirterek, alayların fırtına, şiddetli yağmur ve kar da bile yapılmasında ısrarcı.

Öte yandan taciz olaylarının karnavalda tekrar yaşanmaması için başta Köln olmak üzere geçit yapılacak tüm kentlerde sıkı güvenlik önlemleri alındı. Köln'de bu yıl 2 bin 500 polis görev yapacak, ayrıca belediyeye bağlı 300 güvenlik görevlisi de polise destek sağlayacak. Bu sayı geçen yılki karnavalda yarı yarıyaydı.

Kadınlar için oluşturulan özel şikayet merkezleri polisle bağlantılı acil hizmet verecek. Ayrıca organizasyon komitesi, Müslüman mültecilerin de festivale katılacağını göz önünde bulundurarak karnavalla ilgili bilgilendirme broşürleri hazırlattı. Karnavalın ne anlama geldiğini ve neden sokaklarda şenlik şeklinde kutlandığını anlatan, İngilizce, Fransızca, Almanca ve Arapça hazırlanan broşürlerde, 'kadınların sizi öpmesi, sizinle cinsel ilişkiye girmek istedikleri anlamına gelmez' gibi uyarılar da yer alıyor.

Köln'e yakın Rheinberg’de belediye, yılbaşındaki taciz olayları sonrasında bu yılki karnaval geçidini iptal etmişti. Karnaval geçidinin mültecilerin kaldığı yurda yakın bir yerde planlanması nedeniyle geçidin iptal edildiğini açıklayan bir yetkili, katılımcıların ve mültecilerin can güvenliğinin garanti edilemiyeceğini duyurmuştu.

Geçen yıl ise ülkenin kuzeyindeki Braunschweig kentindeki en büyük karnaval gösterisi, somut terör tehlikesi nedeniyle polis tarafından son anda iptal edilmişti.

Batıl inançlara dayanan ve ‘kış mevsiminin kovulması’ anlamına gelen karnaval, Almanya’nın güney bölgelerinde yılın tam anlamıyla ‘en eğlenceli ve çılgın’ günleri. 11 Kasım’da başlayan karnaval döneminin doruk noktası yarınki ‘Güller Pazartesisi’ günü.

Karnavala katılan araçlardan, kortejleri izleyenlere şeker, sakız, çikolata ve oyuncaklar atılıyor. Karnavala aktif katılanların sayısı 250 bin, geçit törenlerini izleyenlerin sayısı ise 5 milyon olarak tanımlanıyor.

Karnaval yapılan kentlerde aylarca özenle hazırlanan kortejlerdeki vagonlardan geleneksel olarak hicivli sosyal ve siyasi mesajlar veriliyor. Geçen yıl Paris'te mizah dergisi Charlie Hebdo'ya düzenlenen saldırı en çok işlenen konulardan biri olmuştu. Bu yıl ise çeşitli kukla ve figürlerinin yer aldığı vagonlarda mülteciler krizi işlenen en önemli konu.

Nitekim Mainz karnavalı için hazırlanan bir figür, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ayağının Avrupa Birliği'ni temsil eden bir kadın karakter tarafından öpülmesini resmederek, Almanya'nın Türkiye'ye yönelik politikasını eleştiriyor.

Rengarenk kostümlü insanların çoşkulu partileri Çarşamba sabahına kadar sürüyor. Karnavalın bitimi olan ‘Küller Çarşambası’, inanan Hristiyanların et ve et ürünlerini tüketmediği, eğlencelere katılmadığı, 40 gün süren ve Paskalya yortusunda sona eren oruç döneminin başlangıcı anlamına geliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG