Erişilebilirlik

Almanya’ya ‘Irkçılık’ Eleştirisi


Uluslararası Af Örgütü (Amnesty Internatinal) son haftalarda göç politikasını sertleştiren ve ırkçı saldırıların hızla arttığı Almanya’yı sert şekilde eleştirdi.

Örgütün Almanya masası tarafından yapılan açıklamada, Merkel hükümetinin geçen sonbahar aylarında sığınmacılara karşı gösterdiği hoşgörülü politikadan vazgeçerek, mülteci sayısını sınırlamak için artık “katı ve dışlayıcı” bir çizgi izlediği ve insan haklarının korunması ilkesinden uzaklaştığı öne sürüldü.

Örgüt özellikle federal hükümet tarafından “ikinci önlem paketi” adı altında hazırlanan yasayı ve bu kapsamda Tunus, Cezayir ve Fas’ın güvenli ülkeler listesine alınmasını da eleştirdi.

Söz konusu ülkelerde insan haklarının açıkça çiğnendiğini, işkencenin gündemde olduğunu ve eşcinsellere şiddet uygulandığını savunan Uluslararası Af Örgütü Almanya şubesi, Mağrip ülkelerinin sığınmacılar için de genel anlamda “güvenli ülke’” olarak kabul edilemeyeceği değerlendirmesinde bulundu.

“Irkçılık Alman toplumunda zemin kazandı”

Son aylarda Almanya’ya Cezayir ve Fas'tan gelen mülteci sayısında büyük bir artış görüldü. Yılbaşı akşamı Köln’de bu ülkelerden mültecilerin de karıştığı iddia edilen hırsızlık ve taciz olaylarından sonra hükümet Tunus, Cezayir ve Fas’ın güvenli ülkeler listesine alınarak, Mağrip’li göçmenlerin geri gönderilmesini kararlaştırmıştı.

Öte yandan Af Örgütü’nün açıklamasında, ırkçılığın Alman toplumunda sürekli zemin kazandığı, ancak hükümet ve diğer yetkililerin ırkçılığa karşı yeteri kadar tavır koymadıkları da öne sürülerek, aşırı sağcı şiddet eylemlerinin büyük hızla artmasına rağmen faillerin yakalanmaması eleştirildi.

Almanya’da ırkçılığın sadece toplumun marjinal kesimlerinde var olan bir sorun olarak değerlendirilmemesi gerektiğini savunan Uluslararası Af Örgütü, bir an önce karşı stratejiler geliştirilmesi ve gerekirse yasal değişiklikler yapılması gerektiğini ifade etti.

Almanya’ya sığınanlar azaldı

Son olarak geçen hafta sonunda Saksonya eyaletinde sığınmacıları konaklayacakları yurt binasına taşıyan otobüs, ırkçı saldırıların hedefi olmuş ve yaklaşık 150 kişilik mülteci karşıtı grup, ırkçı sloganlar atıp otobüsü engellemeye çalışmıştı. Yine aynı eyalette sığınmacı yurduna dönüştürülmesi hedeflenen bir bina kundaklanmış, sığınmacı karşıtları yangın esnasında itfayeyi engelleyerek, alkış tutmuştu.

Bu arada açıklanan son rakamlara göre, Almanya’ya gelen sığınmacı sayısında azalma tespit edildi. Ülkeye bir hafta önce gelen sığınmacı sayısı günlük ortalama 2 bin 196 olarak açıklanmıştı. Son günlerde ortalama 900 sığınmacı giriş yapıyor. Ocak ayı içerisinde gelen toplam sığınmacı sayısının 65 bin dolayında olduğu bildirildi. 2015 yılı içerisinde 1 milyon 100 bin sığınmacı geldiği açıklanmıştı.

Federal hükümetin Sığınmacı Politikaları Koordinatörü Peter Altmaier, sığınmacı sayısının azalmasını Türkiye ile yapılan işbirliği ile ilişkilendirerek, bu bağlamda “Türkiye'nin büyük bir istek ve kararlılık gösterdiğini” söyledi. Başbakan Merkel’in en önemli danışmanlarından da olan Altmaier, “Türkiye sığınmacılara evsahipliği konusunda AB'ye üye pekçok ülkeden daha Avrupalı bir tavır ortaya koydu” şeklinde konuştu. Mülteciler konusunda sıkı işbirliği içinde çalışan Türkiye ve Almanya son olarak dün Ankara’da iki ülkenin içişleri bakanlıkları arasında terörle mücadele, düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığıyla ilgili “işbirliği niyet beyanları” imzaladı. Beyanın amacı Ege Denizi üzerinden yasa dışı sınır geçişlerini engelleyebilmek ve insan kaçakçılarıyla etkin mücadele için iki ülkenin emniyet makamları arasında işbirliğinin daha da geliştirilmesi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG