Erişilebilirlik

Almanya Pilotun Yakılarak Öldürülmesini Kınadı


IŞİD terör örgütünün Ürdünlü pilot Muaz Kasasbeh’i diri diri yaktığını açıklaması Almanya’da da büyük infial uyandırdı. Kasasbeh'in uçağı geçen aralık ayında Suriye'nin kuzeyindeki Rakka üzerinden uçarken düşürülmüş ve pilot IŞİD militanları tarafından rehin alınmıştı.

Alman medyası dünden bu yana konuyla ilgili gelişmeleri ilk sırada aktarırken, siyasetçiler IŞİD'in infazını kınanarak terörizm ve radikallere karşı işbirliği mesajları verdi.

Ürdün Kralı Abdullah’a taziye mesajı gönderen Başbakan Angela Merkel, “İnsanların bu kadar gaddar olabilmeleri anlaşılır gibi değil” şeklinde bir açıklama yaptı. Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de, “Ürdünlü pilotun IŞİD'in barbar terör sürüsü tarafından öldürülmesinin kendilerini derinden sarstığın” söyledi. Afrika ülkelerinden Tanzanya’ya resmi bir ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ise, uluslararası toplumu radikal İslamcı IŞİD ve benzer örgütlere karşı daha yoğun mücadele vermeye çağırdı. Ortak bir strateji izlenmesini öneren Gauck, Ürdün’ün misilleme olarak tutuklu IŞİD militanları Sacide er-Rişavi ve Ziyad Kerbuli'yi idam etmesini de eleştirdi. “Demokrasi öncesi çağlara dönülmemeli” diyen Gauck, intikam prensibine karşı uyarıda bulunarak ‘Bu şekilde fanatikler korkutulmak isteniyor. İnsan olarak bunu anlayabiliyorum, ama siyasi olarak reddediyorum’ diye konuştu.

Bu arada Angela Merkel başkanlığında bir araya gelen Federal Hükümet, radikal İslamistlerin Suriye ve Irak’a gidişini engellemeyi amaçlayan yeni terörle mücadele yasa tasarısını kabul etti. Yasa kapsamında ‘cihat yanlısı’ olduğundan şüphelenilen kişilerin kimliğine el konulabilecek. Şüphelilere kimlik yerine 18 ay geçerli ve Almanya sınırları dışına çıkışı yasaklayan geçici belgeler verilecek. Ayrıca zanlıların 10 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmaları da planlanıyor. Yasa terör grupları için bağış ve mali yardımları da ceza kapsamına alıyor.

Almanya’dan en az 600 cihatçının terör gruplarına katıldığının saptanmasından sonra hazırlanan yeni yasa ile Alman vatandaşı cihat yanlılarının savaşmak üzere Türkiye’den geçerek Suriye ve Irak’a gitmesinin önlenmesi amaçlanıyor. Alman vatandaşları Türkiye’ye pasaport yerine sadece kimlik kartıyla da giriş yapabiliyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG