Erişilebilirlik

Almanya-Türkiye Arasında Tutuklu Gazeteci Gerginliği


"Die Welt" gazetesi Türkiye muhabiri Deniz Yücel'in tutuklanması Almanya'da tepkilere yol açtı. Konuyla ilgili olarak yazılı açıklama yapan Başbakan Angela Merkel, Yücel’in tutuklanmasının “acı ve hayal kırıklığına” yol açtığını belirtti. Merkel, “Deniz Yücel’e adil ve hukuk devletine uygun bir muamele için güçlü bir şekilde çaba göstermeye devam edeceğiz. Yücel’in yakında özgürlüğüne geri kavuşmasını umuyoruz,” dedi.

Tutuklama kararını “orantısız” olarak tanımlayan ve sert dille eleştiren Federal Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, “Türk-Alman ilişkilerinin zor bir dönemden” geçtiğini söyledi. Deniz Yücel’in 13 günlük gözaltı süresinin ardından tutuklanması konusundaki rahatsızlıklarını Türkiye’ye en açık şekilde ifade edeceklerine belirten Gabriel, “Die Welt” muhabirinin serbest bırakılması ve davanın olumlu şekilde sonuçlanması için her türlü çabayı göstereceklerini söyledi.

Federal Adalet Bakanı Heiko Maas, “Eleştirisel gazetecilik demokrasinin temellerinden biridir. Hoşunuza gitmeyen bir gazeteciyi tutuklamak, bizim hukuk ve basın özgürlüğü anlayışımızla uyuşmuyor” şeklinde bir açıklama yaptı. Maas, Türkiye'nin Avrupa'nın temel değerlerine bağlı kalmaması halinde, "AB'ye yakınlaşmanın çok zor veya olanaksız" olacağını da söyledi.

Sol Parti, Federal Meclis’in özel bir oturumda biraraya gelerek, Türkiye’deki gelişmeleri ve Deniz Yücel’in tutuklanmasını tartışmasını talep ederken, Liberal Hür Parti (FDP) Genel Başkanı Christian Lindner, Yücel’in tutuklanmasında tepki olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya’da referanduma destek için yapmak istediği iddia edilen mitingin yasaklanmasını istedi. AKP İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu da, Alman basın ajansı DPA’ya verdiği demeçte, mahkeme kararına “eleştirel” yaklaştığını söyledi. Yeneroğlu, "Detayları bilmeden, haberlere dayanarak, propaganda kavramının geniş şekilde yorumlandığını söyleyebilirim" dedi.

"Die Welt" gazetesinde iki yıldır Türkiye muhabirliği ve köşe yazarlığı yapan Deniz Yücel, 14 Şubat Salı günü İstanbul'da gözaltına alınmış, 27 Şubat günü de çıkarıldığı İstanbul 9. Sulh Ceza Mahkemesi’nce "örgüt propagandası yapmak" ve "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlarından tutuklanmıştı. Almanya’daki medya, Yücel’in, Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın hack’lenen e-postalarına yönelik haberleri nedeniyle tutuklandığını öne sürüyor.

Berlin’deki yorumlarda, Alman ve Türk vatandaşı olan Deniz’in tutuklanmasıyla iki ülke arasında bir yeni diplomatik krizin ufukta göründüğü savunuluyor. Başbakan Angela Merkel’in, Başbakan Binali Yıldırım’la geçen hafta Münih Güvenlik Konferansı kapsamındaki buluşmasında Deniz Yücel konusunu gündeme getirdiği ve Berlin’in bu konudaki rahatsızlığını aktardığı biliniyor. Görüşme sonrasında bir açıklama yapan Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, “Başbakan Merkel, Federal hükümetin Deniz Yücel’in adil ve hukuk devletine uygun bir muamele görmesi yönündeki beklentisini ifade etti” şeklinde konuşmuştu. Berlin’deki siyasi analistler, Yücel’in tutuklanmasıyla oluşan koşullar altında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya’da referandum mitingine izin verilmesinin güçleştiğini vurguluyorlar.

Öte yandan ülkenin hemen tüm büyük gazeteleri bugün bir sayfalık “Deniz'e Özgürlük - Freiheit für Deniz” ilanıyla çıktı. Önümüzdeki günlerde de sürecek kampanyada, Deniz Yücel ve tutuklu bulunan diğer tüm gazetecilerin serbest bırakılması talep edildi. Akşam saatlerinde ise birçok Alman şehrinde Deniz Yücel’in serbest bırakılması için araba konvoyları planlanıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG