Erişilebilirlik

Almanya Suriyeli Mültecileri Almaya Hazır


Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle
Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Almanya’nın belli koşullar altında Suriye’deki çatışmalardan kaçan mültecileri almaya hazır olduğunu açıkladı.

Bu önerinin başta tıbbi tedaviye ihtiyacı olan mülteciler için geçerli olduğunu duyuran Westerwelle, Almanya’nın bu konudaki genel yaklaşımının sürdüğünü ve mültecilere bulundukları bölgede ya da sığındıkları Türkiye ve diğer ülkelerde yardım edilmesine ve ihtiyaçlarının orada karşılanmasına öncelik verdiğini açıkladı.

Göçmenlerin büyük bölümünün bölgede kalarak siyasi gidişata göre bir an önce anayurtlarına dönebilmeyi planladığını savunan Westerwelle, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve göçmenlere yardım sağlayan örgütlerin bir araya gelerek ortak bir strateji geliştirmeleri çağrısında bulundu.

Suriye'deki çatışmalardan komşu ülkelere kaçan mülteci sayısı BM verilerine göre 100 bini Türkiye’ye olmak üzere 300 bini geçti. Konunun BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres'in Çarşamba günü Berlin’e yapacağı ziyaretde de gündeme gelmesi bekleniyor. Almanya geçen yıl Suriye’de kanlı çatışmaların başlamasından sonra burada yaşayan ve sayıları 5 bin civarında olan Suriye mültecinin sınır dışı edilmeyeceğini açıklamıştı.

Öte yandan Westerwelle, Alman medyasına verdiği demeçlerde Almanya’nın Suriye konusunda Türkiye’nin izlediği politikalara kesinlikle destek verdiğini, ancak Ankara’nın Suriye’den gelen provakasyonlara karşı soğukkanlı kalmasını da beklediğini söyledi. Westerwelle, Suriye’ye kaçak silah taşıdığı tahmin edilen uçaklara Türkiye’nin müdahale etmekte haklı ve bunun uluslararası hukuka da uygun olduğunu belirtti.

Bu arada bir toplantı için Berlin’de bulunan CHP Eski Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Almanya’dan gelen siyasi desteğin, Türkiye’nin dış politikalarının iflasını örtbas edemeyeceğini savundu.

Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 30 Ekim’de Berlin’e resmi bir ziyaret gerçekleştireceği duyuruldu. Berlin'de Türkiye’nin yeni büyükelçilik binasının açılışına katılacak olan Erdoğan, Başbakan Angela Merkel’le de bir araya gelecek.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG