Erişilebilirlik

Almanya Suriye İçin Arabulucu Olmayacak


Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle
Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Almanya'nın Suriye'deki iç savaş ve kimyasal silah kullanımı konularında arabuluculuk görevini üstlenmeyeceğini açıkladı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat'ın “Der Spiegel” dergisinin yarın çıkacak nüshası için verdiği röportajda, Suriye rejiminin kimyasal silah kullanmadığı ve konuyu araştırmak için Almanya'dan uzmanların gelebileceği şeklindeki sözlerini sert bir üslupla eleştiren Westerwelle, 'Suriye yönetimi yalan söyleyerek, inkâr ederek barışçı bir çözüme ulaşılmasını sağlayamaz' dedi.

Afganistan’ın güneyindeki Kunduz'da Uluslararası Güvenlik Destek Gücü ISAF bünyesinde konuşlanan Alman birliklerinin, askeri üssün kontrolünü Afgan güvenlik güçlerine devir teslim töreninde konuşan Westerwelle, Esat'ın vakit kazanmaya çalıştığını, ancak durumun çok ciddi olduğunu ve Suriye'deki krizi çözmek için tek çarenin uluslararası diplomasiye öncelik vererek, 'Cenevre Konferansı' kapsamında alınan kararların uygulanması olduğunu vurguladı

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat Der Speigel'e verdiği röportajda, sivillere ve muhalefete karşı kimyasal silah kullanmadıklarını yineledi ve muhalefeti Sarin gazı kullanmakla suçladı. Dergide 'Bu suçla nasıl yaşıyorsunuz, Sayın Esat' başlığıyla yayınlanan röportajda, ülkesinin kimyasal silah denetimi konusunda şeffaf olduğunu ve silahları imha edilene kontrol altında tutacaklarını söyleyen Esat, Suriye'nin 'tek gerçek dostu' olarak Rusya'yı gösterirken, 'Batı'yı El Kaide’ye kendisinden daha fazla güvenmekle' ve Başkan Obama'yı da 'yalancılıkla' suçladı.

Suriye'de gelecek yıl başkanlık seçimi olduğu belirten Esat, bir kez daha aday olup olmayacağını şu an söyleyemeyeceğini, halkın kendisini desteklediğini hissetmesi durumunda adaylığını koyacağını bildirdi.

Öte yandan uluslararası başka kritik bir bölge olan Afganistan'da bulunan Alman birliklerinin ülkeden çekilme sürecinde, Kunduz bölgesindeki askeri üssün kontrolünün Afgan güvenlik güçlerine devredilmesiyle birlikte, Alman ordusunun misyonu da resmen sona erdi.

Alman askerleri için en tehlikeli bölgelerden biri sayılan Kunduz'da yaklaşık 1100 Alman askeri konuşlandırılmıştı. Geride kalan yıllarda Kunduz'da 15 Alman askeri öldürüldü, Afganistan ise toplam 52 Alman askeri öldü.

Alman Savunma Bakanlığı'nın verdiği bilgiye göre bin kişilik bir Alman askeri birlik Afgan güvenlik birimlerini eğitmek amacıyla ülkede kalmaya devam edecek ve ülkedeki üsleri 2014 yılı sonuna kadar tamamen boşaltmış olacak. NATO misyonu kapsamında, Afganistan'da bulunan Uluslararası Güvenliğe Destek Gücü ISAF'ın da görev süresi de 2014 yılının sonunda sona erecek.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG