Erişilebilirlik

Almanya Soykırım Tasarısını Onaylanacak mı?


Federal Alman Meclisi’nde yarın görüşelecek ve oylanacak olan ‘Ermeni Soykırımı’ tasarısına destek ve eleştiriler sürüyor. Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 3 günlük Afrika ülkeleri ziyareti öncesinde yaptığı açıklamada, Başbakan Angela Merkel’le telefonlaştığını ve tasarı ile ilgili kaygılarını ilettiğini açıklamıştı. Erdoğan ‘Almanya’nın tasarıya sağduyuyla yaklaşması önemli. Karar çıkar, ondan sonra bunun değerlendirmesini gerek hükümetimiz gerek bizler beraber bunun değerlendirmesini yaparız. Ama çıkacak kararın bizim açımızdan bir bağlayıcılığı yoktur bu da böyle biline.’ dedi.


Bugün ise Başbakan Binali Yıldırım, tasarının onaylanmasının Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilere zarar vereceğini belirterek, ‘Çok saçma bir oylama. Aslı astarı olmayan, 1915'te Birinci Dünya Savaşı şartlarında yaşanmış, her toplumda yaşanabilen, sıradan bir olaydır’ şeklinde görüş belirtti. Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan Bild gazetesine verdiği röportajda, Alman meclisine tasarıya onay verme çağrısı yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tasarının onaylanması durumunda Ankara-Berlin ilişkilerinin zarar göreceği uyarılarının ciddiye alınmaması gerektiğini söyleyen Sarkisyan, Ermenistan'ın yıllarca Türkiye ile diplomatik ilişkileri iyileştirmeye çaba gösterdiğini, bunu Cumburbaşkanı Erdoğan’ın engellediğini iddia etti.


Birlik Partileri, SPD ve Yeşiller'in ortaklaşa hazırladıkları ‘101 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermenilere ve diğer Hıristiyan azınlıklara uygulanan soykırımın hatırlanması ve anılması’ başlığını taşıyan tasarının meclisten geçmesine kesin gözüyle bakılıyor. Tasarı metninde, Jön Türkler hükümetinin Osmanlı İmparatorluğu’ndaki Ermenileri neredeyse tamamen yok ettiği ve bu olayın ‘20’nci yüzyılda yaşanan korkunç kitlesel kıyımların, etnik temizliklerin, tehcirlerin ve hatta soykırımların bir örneği’ olduğu öne sürülüyor.


Bu arada Başbakan Angela Merkel, Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel ve Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’in yarın öğle saatlerinde yapılacak oylamada bulunmayacakları belirtildi. Merkel aynı saatlerde Berlin’de düzenlenen ‘Dijital eğitim’ adlı kongrenin açılışında konuşacak. Gabriel ise yine Berlin’de ‘Alman İnşaat Endüstrisi Günü’nün açılışına katılacak. Dışişleri Bakanı ise Arjantin gezisi için Berlin’den ayrılacak. Steinmeier tasarıya karşı tavrıyla biliniyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerinde Alman Meclisi’nin konuyla ilgili kararının Türkiye ile Ermenistan arasındaki diyaloğun kapanmasına yol açacağını vurgulayan Steinmeier, ‘Tarihsel açıdan çetrefil bir olayı tek bir kavrama indirgemek sorun oluşturur’ şeklinde bir açıklama yaptı.


Berlin’deki siyasi çevreler Merkel, Gabriel ve Steinmeier’in oylamada bulunmamalarının Ankara’ya yönelik bir mesaj olmadığını öne sürüyorlar. Ancak yapılan başka yorumlarda hükümetin en önemli üç isminin tasarıya ‘evet’ oyu kullanmamalarının Ankara’nın olası tepkisinin daha sınırlı kalmasına yol açabileceğinin altı çiziliyor.


Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, ‘Ermeni Soykırımı’ tasarısını meclisin gündemine getiren isim olarak ön plana çıktı. Geçen şubat ayında konuyla ilgili partisi adına meclise getirdiği ilk önerge destek bulamayınca Birlik Partileri ve SPD ile ortak bir metin üzerinde uzlaşan Özdemir, tasarının 1915 yılında yaşananların tabusuz bir şekilde ele alınmasını hedeflediği ve Türkiye’nin olanları kabul etmesi gerektiği görüşünde.


Yeşiller Partisi Eş Başkanı Özdemir, tasarının meclisten onay alması sonrası Türkiye-Almanya ilişkilerinin bir süre bozulabileceğini, bunun sorumluluğunun da Ankara’da olduğunu öne sürüyor.


Bu arada ‘Ermeni Soykırımı’ tasarısını geçen cumartesi günü Berlin’de yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı bir mitingle protesto eden Türk dernekleri, eylemlerine devam edıyor. Bugün CHP Berlin Birliği, Federal Meclis önünde toplanıp protesto gösterisi yaptı ve meclis binası Bundestag’ın önüne siyah çelenk bıraktı. Akşam saatlerinde ise, çok sayıda Türk dernek ve çatı örgütünün oluşturduğu Türk Alman Dayanışma Platformu Brandenburg Kapısı önünde miting düzenleyecek. Söz konusu protestoya Almanya’nın çeşitli kentlerinden otobüslerle gösterecilerin katılımı bekleniyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:02 0:00


STÜDYO VOA

ABD'den İsrail'e 1 milyar dolarlık silah yardımı planı - 15 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG