Erişilebilirlik

Almanya 'Sığınmacı' Açmazında


Berlin'de Brandenburg kapısı önünde gösteri düzenleyen sığınmacılar
Berlin'de Brandenburg kapısı önünde gösteri düzenleyen sığınmacılar

Almanya’da gündemin ilk sırasında Suriye ve Afganistan’ın yansıra Afrika ve Balkan ülkelerinden gelen mülteciler yer almaya devam ediyor. İlk yedi ay içerisinde 218 bin iltica başvurusu olan ülkeye yıl sonuna kadar 800 bin sığınmacının gelmesi bekleniyor.

Buna paralel gün geçmiyor ki aşırı sağcılar ve ırkçılar mültecilerin yerleştirildiği yurtlara yönelik saldırı yapmasın. Federal İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre, 2015’ün ilk yarısında mülteci yurt ve barınaklarına yönelik toplam 202 saldırı düzenlendi. Olayların neredeyse kontroldan çıktığı son bir hafta içinde en az 8 yurda yönelik kundaklama girişimi yapılırken, güvenlik birimleri kundaklamalarda kimsenin yaşamını yitirmemesini ‘tam anlamıyla şans eseri’ olarak tanımlıyorlar.

Bu hafta sonunda olabilecek yeni saldırılar politikacı ve emniyet yetkililerinin keyfini kaçırırken, gözler özellikle Saksonya eyaletinde Dresden yakınlarındaki Heidenau kentine çevrilmiş durumda. Geçen hafta sonunda mültecilerin Heidenau’ya getirilmesini protesto eden ve çoğunluğu aşırı sağcılardan oluşan yüzlerce kişi, sığınmacıları taşıyan otobüslere şişe ve taşlarla saldırmış, olaylar Almanya çapında tepkiye neden olmuştu.

Kenti hafta içinde ziyaret eden Başbakan Angela Merkel, Heidenau’da yaşayanlardan, nefret dolu söylemlere ve sığınmacılara yönelik ırkçı saldırılara karşı durmalarını istedi.

Ne var ki Heidenau’daki şiddet olayları bir istisna değil, benzer eylemler ülkenin hemen her yerinde yaşanıyor. Aynı zamanda eylemleri kınayan karşıt eylemler ve mültecilerle dayanışma girişimleri de her geçen gün çoğalıyor.

Mültecilere yardım elini uzatan gönüllülerin sayısının artmasını Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck da ön plana çıkararak, ‘Almanya’nın bir karanlık, bir de aydınlık yüzü var, mültecilerle dayanışma gösterenler aydınlık yüzü’ şeklinde tanımladı.

Mülteciler lehine yürütülen sayısız yardım projesi var, ayrıca sayıları onbinlerle tanımlanan gönüllüler, mültecilere verilmek üzere elbise, ayakkabı ve gıda bağışı kampanyalarına katılırken, bazıları da mültecilerin resmi daireler ile doktor muayeneleri için tercümanlığının yanı sıra banka ve ulaşım gibi işlemlerine yardımcı oluyor, bazıları ise evlerindeki boş odaları mültecilerin kullanımına açıyor.

Mültecilere yardım edenler arasında Türkiye kökenli göçmenler de var. Birçok Türk dernek ve camisinin mültecilere ücretsiz yemek dağıtması ve bağış kampanyaları düzenlemesine paralel, bireysel gönüllülerin sayısı da her gün çoğalıyor.

Bundan bir süre önce kendisi ırkçıların saldırısına uğrayan gazeteci Metin Yılmaz da bunlardan biri. Metin Yılmaz aşırısağcı ve İslam düşmanı Pegida adlı grubun Berlin’de düzenlediği bir yürüyüş sırasında fotoğraf çektiği için kendisine saldıranlara karşı açtığı davayı kazandı ve aldığı tazminatı Berlin’deki bir mülteci yurduna bağışladı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00
Linki indirmek için

Öte yandan Federal Kabine, mültecilerin yerleştirilmesi, sağlık bakım ve diğerler giderleri konusuna ayrılan bütçeyi 1 milyar Euro’ya çıkarma kararı aldı. Hükümet daha önce 500 milyon Euro tutarında bir bütçe planlamıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG