Erişilebilirlik

Almanya ‘Sıfır Borçlanma’ Dönemine Giriyor


2015 yılı bütçe planlamasına göre devletin 298,5 milyar Euro’luk yıllık giderleri için yeni borç alımına ihtiyaç kalmayacak. Almanya, borçlanmayı planlandığı gibi sıfıra indirirse, 1969’dan bu yana bunu ilk kez başarmış olacak

Berlin’de Federal Parlamento’da 2015 yılına ilişkin yapılan bütçe görüşmeleri sona erdi. Hükümet devletin borçlanmayacağı bir yıla girileceğini açıklarken, bütçe planlamasına göre devletin 298,5 milyar Euro’luk yıllık giderleri için yeni borç alımına ihtiyaç kalmayacak.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

Almanya, 2015’de borçlanmayı planlandığı gibi sıfıra indirmesi durumunda 1969’dan bu yana bunu ilk kez başarmış olacak. Başbakan Angela Merkel “Hükümet sözünü tuttu” derken, içinde bulunduğumuz yıl ise 6,5 milyar Euro yeni borç alınacağını ve önümüzdeki yıllarda da borçlanmaya ihtiyaç kalmayacağını duyurdu.

Almanya 2013’de 22,1 milyar Euro yeni borç almıştı. Merkel ülkenin 2015 bütçesinin, 299 milyar 100 milyon Euroluk harcama öngördüğünü, buna paralel 277 milyar 500 milyon Euroluk vergi geliri beklendiğini de açıkladı.

Muhalefet ‘sıfır borçlanmayı’ sevmedi

Muhalefet partileri ve ekonomi çevreleri ise ‘sıfır borçlanma’ olarak tanımlanan sistemle ülkede özellikle sosyal alanda yatırımların azalacağını, anaokullarından, fabrikalara, altyapıdan sağlık alanına kadar pek çok alanda yatırım yapılamayacağını savunuyor. Nitekim Alman Endüstri Birliği sert bir açıklamayla ‘sıfır borçlanma’ sisteminin Alman ekonomisinin büyümesindeki yavaşlamanın nedeni olduğunu ve izlenen ekonomi politikalarının koşulları iyileştirmek yerine ekonomik durumun hafife alındığını gösterdiğini belirtti. Başka işveren örgütleri de yaptıkları yorumlarda ülkenin bütçeyi dengelemek yerine yatırımlara ihtiyacı olduğunu, altyapının yanı sıra hızlı internet ulaşımı, enerji değişimi, araştırma ve yeni buluşlara devlet desteği gerektiğini savundu.

Alp Bahadır: “Hükümet kısa vadeli hesaplar yapıyor”

Ekonomi çevreleri hükümetin ön gördüğü ekonomik büyümenin gerçekleşme ihtimalinin de zor olduğu görüşünde. Hükümet, bu yıl için %1,8, önümüzdeki yıl için ise %2’lik bir büyüme hedefliyor. Sıfır borçlanmayla büyümeyi hızlandırıcı yatırımlara kaynak bulmanın kolay olmadığını belirten Erlangen Üniversitesi’nden Ekonomi Profesörü Alp Bahadır, Başbakan Merkel hükümetinin büyüme ve istihdam vadeden alanlara yatırımlardan vazgeçmek zorunda kalacağını savunuyor ve hükümeti kısa vadeli hesaplar yapmakla eleştiriyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG