Erişilebilirlik

Almanya Seçimlerinin İlk Test Alanı Bavyera


Başbakan Angela Merkel, Bavyeralı siyasi ortağı, CSU adayı Horst Seehofer'le (sağda)
Başbakan Angela Merkel, Bavyeralı siyasi ortağı, CSU adayı Horst Seehofer'le (sağda)

Almanya'nın en büyük eyaleti olan Bavyera'nın siyasi olarak özel bir konumu var bu eyalette bugün yapılacak eyalet seçimlerinin sonucu, 22 Eylül'deki genel seçimler öncesinde önemli bir gösterge olacak

Almanya'da federal seçime sekiz gün kala siyasi hava hızla ısınıyor. 22 Eylül'deki genel seçimlerden tam bir hafta önce, bugün Bavyera’da Eyalet Meclis seçimleri yapılacak.

Almanya'nın güneydoğusunda bulunan ve yüzölçümü bakımından ülkenin en büyük eyaleti olan Bavyera'nın siyasi olarak özel bir konumu var. Anayasa'ya göre 'özerk bir eyalet' olarak tanımlanan Bavyera, Eyalet Meclisi'ne paralel diğer eyaletlere kıyasla toplumsal, kültürel ve dinsel örgütlerin temsilcilerinden oluşan bir senatoya da sahip.

Bugünki seçimlerde dört yılda bir doğrudan seçimle belirlenen Eyalet Meclisi için sandık başına gidilecek. Başkenti Münih olan Bavyera’da yapılacak seçim, 22 Eylül’deki genel seçimler öncesinde başkent Berlin'deki koalisyon hükümeti ve muhalefet partileri için de son sınav niteliğinde.

Bavyera Katolik nüfusu ve toplumsal yapısı ile Almanya'nın en muhafazakar yapısına sahip. Bu nedenle olsa gerek Bavyera Meclisi'nde 1957 yılından bu yana kesintisiz olarak çoğunluğu elinde bulunduran Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi CSU'nun bu kez de seçimden büyük farkla önde çıkması bekleniyor.

Başbakan Angela Merkel liderliğindeki Hrıstiyan Demokrat Birlik CDU'nun kardeş partisi olan CSU, sadece Bavyera'daki seçimlere katılıyor, diğer eyaletlerde ise seçimlerde CDU, muhafazakar kanadı temsil ediyor. Her iki parti Federal Meclis’te ortak bir grup oluşturuyor.

400 bine yakın Türkiye kökenli göçmenin yaşadığı ve otomotiv, kimya ve bilişim sektörlerinde dünya çapında işletmeleri barındıran eyalette bugün yaklaşık 9,5 milyon kişi sandık başına gidecek ve 15 partiden 1769 aday arasından 180'nini Eyalet Meclisi’ne seçecek.

Adaylar arasında Sosyal Demokrat SPD, Yeşiller ve liberal FDP'den toplam dört Türkiye kökenli aday var, ancak bu adaylardan sadece Sosyal Demokrat Partili aday Arif Taşdelen'in seçilme ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çekiliyor.

Yapılan son anketlere göre yüzde 47 ile açık ara önde görünen ve son seçimlerde yüzde 43 oy alan Eyalet Başbakanı Horst Seehofer liderliğindeki Hristiyan Sosyal Birlik Partisi CSU'yu yüzde 21 oranıyla SPD izliyor. Yeşiller'i yüzde 11 ve sadece Bavyera'da seçime katılan Özgür Seçmenler adlı partinin de yüzde 8 oranında oy alması beklenirken, Merkel'in Berlin'deki koalisyon ortağı liberal FDP'nin yüzde 3 oy oranıyla yüzde beşlik barajın altında kalacağından yola çıkılıyor. FDP’nin Bavyera Eyalet Meclisi'ne girememesinin, partinin genel seçimlerde alacağı oy oranını da olumsuz etkileyebileceği yorumu yapılıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG