Erişilebilirlik

Almanya Seçimlerine Suriye Karıştı


Almanya'nın 2002-2006 yılları arasında sarin gazı yapımında kullanılabilecek 11 ton kimyasal maddeyi Suriye'ye sattığının ortaya çıkması federal seçimlere çok kısa bir süre kalan başkent Berlin’in gündemine oturdu.

Ekonomi Bakanlığı yetkilileri konuyla ilgili çıkan haberleri doğrularken, 230 bin dolar değerinde kimyasal maddenin söz konusu yıllarda Suriye'ye sevk edilmesine izin verildiği açıklandı.

Başbakan Angela Merkel kimyasal maddelerin, olası riskler titiz bir şekilde değerlendirildikten sonra sivil kullanım için satıldığını ve Suriye tarafının da bunun teminatını verdiğini öne sürerken, uzmanlar bu maddelerle kimyasal silah yapılabileceğini ve 21 Ağustos'ta Şam yakınlarında düzenlenen kimyasal saldırıdan Almanya'nın da dolaylı olarak sorumlu olabileceğini ifade ediyorlar.

Muhalefet partileri söz konusu maddelerin ihracatına izin verilmesini sert sözlerle kınadı ve Merkel’in maddelerin askeri amaçlarla kullanılmadığını gösteren kanıtları kamuoyuna açıklamasını talep etti. Yorumlarda Almanya’nın Suriye ile ilgili uluslar arası tavrı da tartışmaya açıldı, Başbakan Merkel 21 Ağustos sonrasındaki tepkilerde ülkesinin Suriye'ye yönelik bir saldırıya katılmayacağını duyurmuştu.

Suriye ile ilgili son gelişmeler Almanya’nın kriz bölgelerine silah satışı konusunu da gündeme taşıdı. İsveç merkezli Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü Sipri’nin verilerine göre Almanya dünyanın üçüncü büyük silah satıcısı konumunda. Almanya'nın en fazla silah sattığı ülkelerin başında büyük bir ekonomik kriz yaşayan Yunanistan gelirken, Berlin’in insan haklarının ihlal edildiği Ortadoğu ülkelerindeki otoriter rejimlere de silah ve silah üretiminde kullanılan malzemeleri satması yıllardır eleştiriliyor.

2012 verilerine göre Almanya’nın sattığı 10,8 milyar Euro değerindeki silah ve askeri malzemenin yüzde 42’si OrtadoğU’da gerginlik ve çatışmaların olduğu ülkelere gerçekleşti.

Almanya'daki silah üreticilerinin silah ya da askeri malzeme ihraç edebilmesi için Federal Güvenlik Konseyi’nin ihracat iznine ihtiyacı var, yasalara göre satışın yapılacağı NATO ya da AB üyesi olmayan ülkelerdeki insan hakları durumunun değerlendirilmesi gerekiyor.

Ancak Federal Güvenlik Konseyi dış politik ve ekonomik çıkarları öne sürerek söz konusu kurallara istisna getirebiliyor. Son olarak Suudi Arabistan’a 270 adet ‘Leopard 2’ tankı satışına izin verilmesi ülkede sert tartışmalara neden olmuştu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG