Erişilebilirlik

Almanya Seçimlerinde 60 Türk Kökenli Milletvekili Adayı Var


Almanya’da Pazar günü yapılacak Federal Meclis (Bundestag) seçimi için geri sayım devam ediyor.

Son viraja giren seçim öncesi yapılan tüm anketlerde iktidardaki Birlik Partileri – FDP koalisyonu ve muhalefet partilerinin oylarının eşit görünmesi 700 bin Türkiye kökenli seçmenin vereceği oyun önemini artırıyor.

Uzmanlar Almanya’da seçime katılımın giderek azaldığını ve siyasi yelpazedeki denge nedeniyle seçimin kaderini birkaç yüz oyun bile belirleyebileceğini belirtiyor. Aşağı Saksonya Eyaleti’nde bu sene Ocak ayında yapılan eyalet seçimlerde sadece 334 oy iktidarı değiştirmişti.

Türkiye kökenli seçmenin önemini fark eden partiler, seçimlerde Türk göçmenlerin oylarını kazanmak için bundan önceki seçimlere kıyasla çok daha yoğun çaba gösteriyor. Seçime katılan toplam 34 partinin Türkiye kökenlilerin oylarını kazanabilme yolunda en önemli silahları Türk isimli adaylar.

Partiler Federal Meclis’teki 598 sandalye için toplam 4 bin 451 aday arasında 81 göçmen kökenli aday gösterdi. Bundestag için aday gösterilen Türkiye kökenli siyasetçi sayısı ise 60 civarında. Bunlardan en az altısının Pazar günü seçilme şansının çok yüksek olduğundan yola çıkılıyor.

2009’da yapılan son seçimde dört Türk kökenli milletvekili adayı Federal Meclis’e girmeyi başarmıştı. Bu kez en çok Türkiye kökenli aday gösteren partiler Yeşiller ve Sol Parti. İki partinin Türkiye kökenli 11’er adayı bulunuyor, Sosyal Demokrat SPD’nin sekiz adayı, Başbakan Merkel’in CDU’sunun 2, liberal FDP’nin ise bir adayı var.

Müslümanların kurduğu Yenilik ve Adalet için İttifak (BIG) adlı parti de altı adayla seçimlere giriyor. Diğer adaylar ise meclise girme şansı bulunmayan küçük partilerden yada bağımsız olarak katılanlar.

Türkiye kökenli seçmenlerin siyasi tercihleri konusunda son aylarda yapılan kamuoyu araştırmalarına göre ise tercihlerin yüzde 50 oranında Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) yana olduğu dikkati çekiyor.

Türkiye’nin AB üyeliğine karşı tavrıyla bilinen CDU Türkiye kökenli seçmenler nezdinde çok popüler bir parti değil, oy oranı yüzde 10 civarında.

Yeşiller’in oy oranı anketlere göre yüzde 21 civarında. Sol Parti'nin ve Hür Demokrat Parti'nin (FDP) Türk göçmenlerden alabileceği oylar ise yüzde 5 civarında. VOA Türkçe’nin mikrofonunu tuttuğumuz vatandaşların büyük çoğunluğu Merkel’in CDU’su dışındaki partileri destekliyor.

Bu arada çeşitli siyasi görüşleri temsil eden 40’a yakın Türk sivil toplum kuruluşu, seçim öncesinde bir araya gelerek ‘Sandığa Git – Seçime Katıl’ girişimini başlattı. Oluşum Türkiye kökenli seçmenlere sandığa gitme çağrısında bulundu.

Son federal meclis seçimlerinde Türk göçmenlerin yüzde 30’unun seçimlere katıldığı söylenmişti. Bu oran Alman seçmen arasında ise yüzde 81,5 olmuştu.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:59 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG