Erişilebilirlik

Savunma Bakanının Tezinin Çalıntı Olduğu İddiası Almanya'yı Sarstı


Savunma Bakanının Tezinin Çalıntı Olduğu İddiası Almanya'yı Sarstı
Savunma Bakanının Tezinin Çalıntı Olduğu İddiası Almanya'yı Sarstı

Almanya Savunma Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg, doktora tezinin bazı bölümlerinin çalıntı olduğu iddiaları yüzünden istifaya zorlanıyor. Guttenberg istifa etmeyeceğini, ancak ünvanını geri vermeye hazır olduğunu açıkladı.

Kamuoyu araştırmalarına göre Almanlar’ın en çok güvendiği ve sevdiği siyasetçi olan ve Berlin’deki siyasi çevrelerin de Angela Merkel dönemi sonrasında Birlik Partileri’nin en güçlü başbakan adayı olarak gördüğü Guttenberg’in doktora tezini çaldığı iddaları Berlin’in gündemine bomba gibi düştü. Savunma Bakanı’nın kamuoyundaki imajına büyük zarar veren olaya, 2006 yılında Almanya'nın Bayreuth Üniversitesi’nde yazdığı doktora tezinin bir çok yerinde, başka yazar ve araştırmalardan kaynak belirtilmeden alıntı yaptığı iddaaları neden oldu.

Basında çıkan haberlere göre, 2002 yılında muhafazakar Hristiyan Sosyal Parti CSU’dan milletvekili seçilen 39 yaşındaki Guttenberg’in üstün başarıyla doktora derecesi aldığı tezinde toplam 13 bölüm daha önce yazılmış akademik çalışmalardan ve başka kaynaklardan kopyalandı. ‘Avrupa Birliği’nde ve Amerika Birleşik Devletleri’nde Anayasal Gelişimin Aşamaları’ başlıklı 475 sayfalık çalışmasında 1000’den fazla dipnot bulunduğunu, ancak bazılarını unutmuş olabileceğini açıklayan Guttenberg, ilk olarak akademik ünvanını geçici olarak kullanmama kararı aldı. Geçtiğimiz günlerde Başbakan Angela Merkel’le biraraya gelen ve desteğini alan Guttenberg, konuyla ilgili olarak kamuoyundan özür diledi, ancak istifa etmeyeceğini açıkladı. Ardından da doktorasını yaptığı üniversiteden ünvanını geri almasını istedi.

Savunma Bakanı’nın tez çalma skandalının boyutunun tahminlerden daha büyük olduğu yorumları yapılıyor. Birçok gözlemci ise iddiaların ortaya çıktığı dönemin, Başbakan Merkel’e yönelik eleştirilerin yoğunlaştığı günlere rastlamasına dikkati çekiyor. Birlik Partileri’nin muhafazakar kanadı, Merkel’in iç politik konularda yetersiz kaldığını ve Almanya’da ivme kazanan ekonomik gelişmeyi halka kendi başarıları olarak yansıtamadığını öne sürüyor.

Kamuoyu araştırmalarında Birlik Partileri’nin oy oranının hızla düştüğü gözlemleniyor. Merkel’in Guttenberg’i karizmatik kişiliği ile kendine alternatif ve rakip olarak gördüğü de Berlin’de uzun zamandır konuşulan bir durum. Guttenberg bugün Federal Meclis'te bir kez daha tezinde hatalar olduğunu söyledi ve milletvekillerinden de özür diledi. Muhalefetteki partiler, bakanın yalanının ortaya çıkmasıyla büyük bir zarar gördüğünü ve istifa etmesi gerektiğini savunuyorlar.

2009’dan bu yana Savunma Bakalığı koltuğunda oturan Guttenberg, Alman ordusunda köklü değişiklikleri gündeme getirdi, zorunlu askerliği kaldırdı ve Amerikan usulü mesleki askerlik kurumunu devreye soktu. Almanya’nın en zengin ailelerinden birinin oğlu olan Karl Theodor zu Guttenberg’in istifa etmesi durumunda eskiden çalıştığı ormancılık sektöründeki işine dönmesi bekleniyor, Guttenberg’in babası ‘Ormanlar kralı’ olarak tanınıyor.

XS
SM
MD
LG