Erişilebilirlik

Almanya Patriotları Çekmeyi Tartışıyor


Almanya'nın Kahramanmaraş'ta konuşlandırdığı seyyar Patriot rampası
Almanya'nın Kahramanmaraş'ta konuşlandırdığı seyyar Patriot rampası

Türkiye'nin üslerini IŞİD'e karşı ABD ve müttefik hava kuvvetlerine açmasından sonra, Türk ordusunun PKK mevzilerini hedef alan operasyonunun sürmesi, Kahramanmaraş’ta konuşlanan hava savunma sistemlerinde görev yapan Alman Patriot Birliği askerlerinin Türkiye'den çekilmesini gündeme getirdi.

Muhalefetteki Yeşiller ve Sol partileri PKK ve diğer Kürt gruplarıyla sürdürülen barış sürecinin sona ermesi ile yeni bir durumun oluştuğunu belirterek, Patriot sistemleri ve askerlerin Türkiye'den çekilmesi ve Türkiye'ye silah satışının da durdurulması gerektiğini öne sürdüler.

Yeşiller'in 2014 seçimlerinde başbakan adayı gösterdiği dış politika uzmanı Jürgen Trittin, “Recep Tayyip Erdoğan'ın Kürtlere karşı savaşı devam ederse, askerlerin çekilmesinin ciddiyetle ele alınması gerektiğini” açıkladı.

Sol Parti Eşbaşkanı Bernd Riexinger “Alman hükümetinin Erdoğan'ın yıkıcı politikalarına izin vermemesi” gerekiyor şeklinde konuştu. Sol Parti Federal Meclis Dışişleri Komisyonu’nun önümüzdeki hafta olağanüstü bir araya gelerek, Almanya’nın konuyla ilgili bundan sonra izlemeyi düşündüğü stratejiyi ele alması çağrısında da bulundu. Kahramanmaraş'ta

yaklaşık 260 Alman askeri görev yapıyor. Almanya, Suriye'den gelebilecek olası tehdide karşı Türkiye'nin başvurusu üzerine Kahramanmaraş’a Patriot hava savunma sistemleri göndermişti. NATO komutasında görev yapan Alman askerleri, Patiotların kullanımından sorumlu bulunuyor.

Federal Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Alman askerlerinin bulunduğu üste olası terör saldırılarına karşı güvenlik önlemlerinin en üst seviyeye çıkarıldığı da duyuruldu. Alınan önlemler çerçevesinde askerlerin bulundukları üsten dışarı çıkışları sınırlandırılırken, üstün koruması ile görevli Türk personel sayısının da artırıldığı açıklandı.

Yeşiller partisinin savunma politikaları sözcüsü Omid Nouripour ise Alman hükümetinin, IŞİD’e karşı savaşan Peşmergelere gönderdiği silahların PKK’ya devredilebilme olasılığını göz ardı etmemesi gerektiğini ve o yüzden yaptığı silah sevkiyatına son vermesi gerektiğini söyledi.

Alman basınında yapılan yorumlarda ise Türkiye’nin başlattığı sınır ötesi operasyonlarda erken seçim hesaplarının rol oynadığı görüşü ağır basıyor. Die Welt gazetesi “Erdoğan sadece IŞİD ile mücadeleyi kararlılıkla sürdürmeyip aynı zamanda iktidarını kuvvetlendirmek için krizden yararlanmaya da çalışıyor” derken, Der Tagesspiegel ise ‚Erdoğan genel seçimlerde başarılı olan en önemli iç siyasi rakibi HDP’yi suçlu gibi gösterip kapattırabilmek için barış sürecini rafa kaldırdı‘ yorumunu yapıyor.

Yorumlarda Türkiye'ye çözüm sürecinde müzakereye dönüş tavsiye edilirken, gelişmeler Almanya’daki vatandaşlar tarafından da kaygıyla izleniyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:34 0:00
Linki indirmek için

Almanya: 'Bağımsız Kürt Devletinden Yana Değiliz'

Öte yandan Federal Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan bir açıklamada, Alman hükümetinin ‘Bağımsız bir Kürt devleti kurulmasından yana olmadığı’ belirtildi. Bakanlığın haftalık basın toplantısında konuyla ilgili bir soruyu yanıtlayan bir sözcü, Alman hükümetinin “çok fazla çatışma ve krizin yaşandığı bir bölgede yeni sınırlar çizilmesinin barışı olumsuz etkileyeceği” şeklindeki tavrının değişmediğini ve Kürt devletinden yana olmadıklarını ifade etti. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndaki siyasi bir direktörün gelecek günlerde Ankara'da temaslarda bulunacağını ve ziyaret edeceği Türk Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile güncel gelişmeleri ele alacağını açıkladı.

Federal Dışişleri Bakanlığı, geride kalan hafta içinde Türkiye ile ilgili seyahat uyarısı yapmış ve İstanbul'a gidecek turistlere metro şebekesi ve otobüs duraklarına yönelik olası saldırı uyarısında bulunmuştu. PKK ve IŞİD'e yönelik askeri operasyonlara dikkat çeken Dışişleri Bakanlığı, bu operasyonlara tepkiler olabileceğini belirtilerek Türkiye'ye yapılacak.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG