Erişilebilirlik

Almanya Patriot Füzelerini Türkiye'den Çekiyor


Berlin’de Federal Hükümet’in Türkiye’de bulunan Patriot hava savunma sistemini geri çekeceği açıklandı. Der Spiegel dergisinin duyurduğu ve Federal Savunma Bakanlığı sözcüsünün bugün öğleden önce doğruladığı habere göre, Türkiye’nin NATO'dan talebi üzerine 2013 yılında Almanya tarafından yollanan Patriotlar en geç 31 Ocak 2016 tarihine kadar geri çekilecek.

Bakanlık sözcüsü Türkiye'nin güneydoğusunda ‘Active Fence’ kodu altındaki Patriot misyonunun, ‘Suriye’den Türkiye’ye yönelik bir tehdit’ nedeniyle başlatıldığını, ancak artık tehdit kalktığı için, altı ateşleyici ve iki radardan oluşan sistemle birlikte Kahramanmaraş'ta görev yapan yaklaşık 250 Alman askerinin ülkelerine geri döneceğini doğruladı.

Federal Hükümet Suriye’den olası bir füze saldırısına karşılık Türkiye’den gelen talep üzerine 2012 yılının aralık ayında iki Patriot bataryası ve füzelerle önce 400 kadar Alman askerinin 31 Ocak 2014'e kadar Türkiye'de görevlendirilmesi yönünde karar almış, görev süresi sonra iki kez birer yıllık olmak üzere uzatılmıştı.

Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Mart ayında Kahramanmaraş'ta askeri birliği ziyaretinde, Patriotlar’ın Suriye sorunu çözülünceye kadar Türkiye'de kalacağı mesajını vermişti.

Almanya dışında, ABD ve Hollanda'dan gönderilen Patriot füze sistemleri de sınır bölgesine yerleştirilmiş, Hollanda 2014 sonunda Patriot sistemini geri çekmiş, yerine İspanya’dan Patriotlar gelmişti.

Berlin’de yapılan yorumlarda, Federal Hükümet’in sürpriz kararına konuyla ilgili son zamanlarda artan tartışmaların neden olduğundan yola çıkılıyor.

Türkiye'nin IŞİD’e karşı başlattığı operasyondan sonra PKK hedeflerini vurması üzerine muhalefet partilerinin yanısıra hükümet ortağı Hıristiyan Sosyal Birlik CSU’dan da Başbakan Merkel ve hükümete Patriot sistemi ve Alman askerleri geri çekmesi yönünde baskılar arttı.

Cem Özdemir: 'Türkiye Alman askerlerinin yaşamını tehlikeye atıyor'

Hristiyan Sosyal Birlik savunma politikaları sözcüsü Florian Hahn’ın, Patriot sistemlerinin Türkiye'yi korumasına artık ihtiyaç kalmadığını, savunma sisteminin zaten sembolik olarak bölgede bulunduğunu söylemesinin ardından dün Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, Patriot sistemiyle birlikte Alman askerlerin geri çekilmesini talep ederek, Türkiye’nin ‘düzenlediği operasyonlarla bilinçli olarak Alman askerlerinin yaşamını tehlikeye attığını’ öne sürmüştü.

Konuyla ilgili yapılan bir kamuoyu araştırmasında ise Almanların çoğunluğunun Patriot savunma sistemi ve askerlerin çekilmesini istediği ortaya çıkmıştı. Buna göre Almanların yüzde 48’i Türkiye’deki güncel gelişmeler nedeniyle askerlerin çekilmesine evet diyor. Yüzde 35’i ise çekilmesine karşı.

Bu arada Türkiye’nin IŞİD ve PKK operasyonlarına paralel, Kahramanmaraş'ta görev yapan Alman askerlerinin bulunduğu üstte geçen aydan beri olası terör saldırılarına karşı güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarılmıştı. Almanya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, somut bir tehdidin söz konusu olmadığını, ancak can güvenliği için önlemlerin artırıldığını duyurmuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG