Erişilebilirlik

Almanya Obama'dan Umutlu


ABD Başkanı Barack Obama Pazartesi günü tüm dünyada televizyon başında yüz milyonlarca kişi tarafından izlenen törende yemin ederek ikinci görev dönemine başladı.

Kasım ayındaki seçim öncesinde yapılan uluslararası kamuoyu araştırmalarına göre yüzde 93'le ABD dışındaki en büyük desteği Alman halkından bulan Obama'nın ikinci görev dönemi ile bağlantılı yorum ve analizler yemin töreni sonrasında Alman basınında ilk sırada yer alıyor.

Yorumcular Başkan Obama'nın dün halka hitaben yaptığı konuşmayı ön plana çıkarırken, dış politika ve ekonomi konusunda verdiği mesajları yeni bir dönemin habercisi olarak tanımlıyor. Nitekim ARD televizyonunda yapılan yorumda, Obama'nın bir kez daha seçilme durumu olmadığı için önümüzdeki dört yılda daha cesaretli olacağı ve ilk döneminde gerçekleştiremediği iklim değişikliği, silahlanma ve azınlıklara eşit haklar gibi konulara kararlılıkla girmeye niyeti olduğu belirtildi.

Ülkenin en saygın gazetesi olan Frankfurter Allgemeine'deki konuyla ilgili analizde, Obama'nın konuşmasında vergi reformu ve sosyal güvenlik gibi iç politikaya dönük konulara ağırlık vermesine rağmen, önümüzdeki dönemde dış politikada da daha aktif bir rol alacağı öne sürülüyor. Yazıda, Başkan Obama'nın Ortadoğu ve Çin'e ağırlık vermesinin beklendiği, ancak Avrupa, özellikle de Almanya ile olan ilişkilerin yeni bir ivme kazanması için çaba göstereceği belirtiliyor.

Başka yorumlarda da Barack Obama'nın, okyanusun iki yakası arasındaki ticari ilişkileri artırmasının beklendiği ve ekonomik krizle boğuşan Avrupa'ya destek vermeyi ve aynı zamanda Amerika'nın dünyadaki lider rolüne vurgu yapmayı hedefleyeceği savunuluyor.

Amerikan ekonomisindeki belirsizliğin ve kırılganlığın sürdüğünü söyleyen Hildesheim Üniversitesi'nden siyaset bilimci Hakan Bakır, ekonomik istikrara ihtiyacı olan Obama'nın Euro'nun çökmesi halinde doların da olumsuz etkileneceğini bildiği için Avrupa’da da ekonomik istikrarın olmasını istediğini savunuyor.

Bu arada Başkan Obama’nın Almanya'nın başkentine ilk resmi ziyaretini ne zaman yapacağı konusundaki belirsizlik sürüyor. Başbakan Merkel, Obama'ya seçim sonrası yolladığı kutlama mesajında, kendisini en kısa zamanda Berlin'e davet ettiğini ifade etmişti. Amerika'nın Berlin Büyükelçiliği'den ise bu ziyaretin önümüzdeki Mart yada Nisan ayında olabileceği yönünde yorumlar gelmişti. Federal Dışişleri Bakanlığı ise bu konuda somut bir tarih olmadığını, ancak Başkan Yardımcısı Joe Biden'in Şubat ayının ilk günlerinde Berlin'e geleceğini ve burada Başbakan Merkel'le buluşacağını duyurdu.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG