Erişilebilirlik

Almanya’da Müslüman Gençlerin Radikalleşmesini Önleme Kampanyasına Tepki


Almanya’da Federal İçişleri Bakanlığı’nın Müslüman gençlerin radikalleşmesini önlemek için başlatmayı planladığı afişli kampanya büyük tepki çekiyor. Bakanlık ‘davranışlarında farklılaşma gözlenen’ veya ‘ortalıktan kaybolan’ Müslümanların radikal veya terör gruplarına katılmış olabileceği gerekçesiyle Berlin, Hamburg ve Bonn kentlerinde billbordlara büyük boyutlu afişleri asılmasını planlanıyor.

Alınan bilgilere göre 21 Eylül’de başlatılması planlanan kampanya için İçişleri Bakanlığı 300 bin Euro bütçe ayırdı. Müslüman görünümlü gençlerin yanısıra başörtülü kadınların resimlerinin yer aldığı ve üzerinde Almanca’da kayıp anlamına gelen ‘vermisst’ yazan afişlerde, komşuları, öğrencileri veya yakınlarından şüphelenenlerin İçişleri Bakanlığı’na bağlı ‘Radikalleşmeye Karşı Danışma Merkezi’ne başvurmaları isteniyor.

Ana muhalefet partisi SPD’nin yanı sıra, hükümet ortağı Hür Demokrat Parti’den FDP’nin de tepkisini çeken afişlere en büyük eleştiri İslami kuruluşlardan geliyor. Almanya’daki Müslüman çatı kuruluşları konuyla ilgili ortak bir bildiri yayınladı ve ‘Afiş eylemi, Müslümanların tamamını şüpheli konumuna düşürüyor ve birlikteliği uzun vadede zedelemeyi hedefliyor’ şeklinde görüş belirtti. Örgütler Federal İçişleri Bakanlığı’nın kendileri ile başlattığı ve ‘İslami Teşkilatlarla Güvenlik İşbirliği’ adlı ortak çalışmayı da askıya aldıklarını duyurdu.

Türkiye kökenli çok sayıda siyasetçi de yaptıkları açıklamalarla kampanyanın Müslüman ve göçmenlerin imajına daha da fazla zarar vereceği ve durdurulması gerektiği şeklinde tavır koydu. İslamcı teröristlerin elbette bulunduğunu hatırlatan Sol Parti Berlin Parlamentosu milletvekili Hakan Taş, kampanyanın tüm Müslümanlara karşı önyargı ve korkuları besleyeceğine dikkat çekiyor.

Hazırlanan afişlerin daha önce İslami kuruluşlara gönderildiğini ve görüşlerinin sorulduğunu, itirazlarının ise dikkate alındığını savunan bakanlık ise tepkilere rağmen geri adım atmayı planlamıyor. Federal İçişleri Bakanlığı tarafından yaptırılan ve geçen Mart ayında kamuoyuna açıklanan ‘Almanya'daki Müslüman Gençlerin Dünyaları' adlı araştırma Müslüman gençleri, ‘dörtte biri radikal, şiddete meyilli ve uyuma karşı koyan’ kitle olarak tanımlamıştı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG