Erişilebilirlik

Almanya Krizden Kazançlı Çıktı


Leibniz Ekonomik Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmada Almanya’nın Yunanistan’daki kriz sayesinde 100 milyar Euro kar ettiğininin ortaya çıkmasından sonra, gözler Alman ekonomisinin önümüzdeki süreçte alacağı genel gidişata çevrildi.

Söz konusu araştırma 2008 sonrası yaşanan Euro krizinde ve özellikle Atina’ya verilen kredilere paralel faiz yükünün azalması sonucu Almanya’nın son beş yılda 100 milyar Euro’yu aşkın tasarruf ettiğini ortaya koymuştu. Yunanistan’ın temerrüde düşmesi ve borcunu ödememesi durumunda bile Almanya’nın zarar etmeyeceğinden yola çıkılıyor.

Alman ekonomisi için iyimser beklentileri besleyen bir diğer veri ise ihracatının, bu senenin ilk altı ayında 2011 yılından beri en yüksek seviyeye ulaşması.

İhracat oranı geçen senenin ilk yarısına kıyasla yüzde 7 artarak 595,3 milyar Euro’yu buldu, dış ticaret fazlası ise Almanya’nın en önemli dış ticaret partnerlerinden birisi olan Rusya’ya yaptırımlar uygulanmasına rağmen 24 milyar Euro’ya ulaştı.

Euro’nun güç kaybetmesi ve petrol fiyatlarının uzun süredir düşük olması Alman mallarının uluslararası piyasalarda daha fazla ilgi görmesine neden olurken, özellikle AB dışındaki ülkelere yapılan ihracat oranının yüzde 6,4 artarak 82 milyar Euro’ya yükseldiği bildiriliyor.

Almanya ihracatının temel taşları arasında yer alan otomotiv sektörü, 2008 finans krizinden bu yana en iyi oranı yakaladı, yeni araç satışları bir sene öncesindeki aynı döneme kıyasla yüzde 13’lük artış yaşadı.

Ekonomistler milli gelirin yüzde 1,8 oranında artacağından yola çıkıyor. Ancak aynı zamanda Almanya’nın ithal ettiği üründen çok daha fazlasını ve değerlisini ihraç ederek oluşturduğu dış ticaret fazlası dış ticaret açığıyla boğuşan diğer AB ülkelerinin ve Uluslararası Para Fonu IMF’in tepkisini çekiyor, cari fazlasının Avrupa’daki ve küresel büyümeyi yavaşlattığı ve rekabet kaybına yol açtığı öne sürülüyor.

Alman ekonomi çevreleri ise eleştirileri erdemli ekonominin kıskanılması olarak tanımlıyorlar. Erlangen Üniversitesi’nden ekonomi profesörü Alp Bahadır, Almanya’nın cari fazlasının AB’nin diğer ekonomilerinde deflasyon baskısına yol açacağını ve bunun sonuçta Alman ekonomisine de olumsuz yansıyabileceğini öne sürüyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00
Linki indirmek için

Almanya’da son zamanlarda ekonomi çevrelerinin ve Frankfurt Borsası’ndaki uzmanların keyfini kaçıran bir gelişme Çin’de yaşanan daralma ve bunun borsalara olumsuz yansıması. Çin, Almanya'da yüzde 6’lık payla başta otomotiv ve makine sanayi olmak üzere bir çok endüstri sektörünün en önemli pazarlarının başında geliyor. Almanya ise Çin'in Avrupa'daki en önemli ticaret ortağı. İki ülke arasındaki ticaret hacmi geçen yıl 150 milyar Euro’yu buldu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG