Erişilebilirlik

Almanya Kadın Yönetici Sayısını Arttıracak Yasa Çıkaracak


Almanya Kadın Yönetici Sayısını Arttıracak Yasa Çıkaracak
Almanya Kadın Yönetici Sayısını Arttıracak Yasa Çıkaracak

Dünya Ekonomi Forumu tarafından yayınlanan rapora göre, dünyada üst düzey yönetici kadın oranı yüzde 5. Rapora göre Türkiye; Amerika, Fransa, İngiltere, Hollanda ve Almanya gibi ülkelerin önünde 2’nci sırada yer alıyor. Almanya bu konudaki açığını kapatma yolları arıyor.

Almanya kadın-erkek eşitliği konusunda çok iddaalı bir ülke, eşitlik Anayasa tarafından güvence altına alınmış durumda. Aynı şekilde çalışma koşulları ve ücretlendirmede de kadın ve erkekler arasında ayrımcılık yasak. Ancak kağıt üzerindeki eşitliğin iş ve akademik yaşamın üst düzey pozisyonlara yansıması beklentilerin çok gerisinde kalıyor.

Almanya’da üst düzey kadın yönetici oranı sadece yüzde 6. Türkiye ise yüzde 12’yle listenin ilk sırasında, onu yüzde 13’le Finlandiya izliyor. Alman Aile Bakanlığı’nın konuyla ilgili verilerine göre, Alman borsasında kayıtlı en büyük 100 Alman şirketinin yönetim kurullarındaki kadınların oranı ise sadece yüzde 2,2.

Almanya gibi akademisyen oranının yüzde 60’larda olduğu bir toplumda üst düzey pozisyonlara kadınların gelmesinin bu kadar zor olması Federal Hükümet’i, şirketlerin üst yönetimlerinde kadınlara kota uygulanması yönünde harekete geçirdi. Federal Çalışma Bakanı Ursula von der Leyen, borsada işlem gören işletmelerde 2015 yılına kadar yöneticilerin en az yüzde 30′unun kadın olması yönünde bir kota uygulanması konusunda yasa hazırlandığını açıkladı.

Norveç’in 2008’den bu yana yüzde 40 kadın kotası olduğunu, Fransa ve İspanya’nın ise 2015 yılına kadar yüzde 40 kotasına erişimi hedeflediğini belirten bakan, Avrupa Komisyonu’nun Almanya’yı bu bağlamda eleştirdiğini ve yıl sonuna kadar değişim istediğini bildirdi.

Yasa tasarısına göre, kadın kotasına uymayan şirketlere yaptırım uygulanacak olması Alman Sanayi ve Ticaret Odası tarafından eleştirilen bir nokta. Geçen yıl Berlin’de yılın işvereni seçilen ve bir hasta bakım servisi işletmecisi olan Nare Yeşilyurt, kadın kotasının sabitlenmesinin ve bunun yaptırımlara bağlanmasının da özellikle çocuk sahibi kadınlar açısından doğru olduğunu söylüyor.

Toplam 200 eleman çalıştıran Yeşilyurt, yeteneğin cinsiyetten daha önemli olduğunu, bu bakış açısıyla kendi işletmesinde kadın oranının yüzde 60’ı bulduğunu belirtiyor.

Almanya'daki Türklere ait şirketlerin sayısı 70 bin civarında, Avrupa Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD’nin bir araştırmasına göre, Türk işverenlerin yüzde 24'ü kadın.


XS
SM
MD
LG