Erişilebilirlik

Almanya IŞİD'le Mücadeleyi Tartışıyor


Savunma Bakanı Ursula von der Leyen NATO hava üssünde Alman askerleriyle konuşurken
Savunma Bakanı Ursula von der Leyen NATO hava üssünde Alman askerleriyle konuşurken

Kuzey Irak'taki Kürt kuvvetlerine silah sevkiyatının ötesinde IŞİD'e yönelik hava saldırılarına Alman uçaklarının katılması da gündeme geldi

Batılı devletlerin Irak ve Suriye'de etkili olan İslam Devleti IŞİD örgütüne karşı sürdüreceği mücadelenin çerçevesi giderek netleşiyor.

Başkan Barack Obama’nın eylem planını açıklamasına paralel, Berlin’deki siyasi çevreler Almanya'nın yeni süreçte nasıl rol üstlenebileceğini tartışmaya açtı.

Kuzey Irak'taki Kürtlere silah sevkiyatının ötesinde, Başkan Obama’nın Irak'ta örgüt militanlarını hedef alan hava operasyonlarının sayısının artırılacağını açıklamasından sonra, bu müdahaleye Alman uçaklarının da desteği gündeme geldi.

Başbakan Merkel ve Savunma Bakanı Leyen hava saldırısının şu aşamada düşünülmediğini vurgulasa da, Birlik Partileri’nden politikacılar ve Merkel’e yakın bazı köşe yazarları İslam Devleti IŞİD’i etkisiz hale getirmek için hava saldırılarının şart olduğunu vurguluyor.

Öte yandan Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki Wuppertal kentinde kendilerini ‘Şeriat Polisi’ olarak tanımlayan bazı Selefi gençlerin devriye gezmeleri ülkenin iç politikasında neredeyse infiale yol açtı.

Geçen hafta arka tarafında 'Şeriat Polisi' ibaresi bulunan turuncu yelekleri giyen Selefilerin kentte akşamları Türk ve Müslüman gençlerin gezdiği yerlerde kontroller yaptığı ve şeriat kurallarına göre yaşamaları konusunda nasihatlar verdikleri, yani başka bir deyişle ‘ahlâk bekçiliği’ yaptığı saptanmıştı.

İç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Örgütü’nün verilerine göre, Selefiler özellikle Türkiye kökenli ve diğer Müslüman göçmen gençleri cihad savaşçısı olmak için Irak ve Suriye'ye gitmeye teşvik ediyor. Son iki yılda Almanya'dan Irak ve Suriye’deki terör kamplarına gidenlerin sayısının en az 400 olduğu tahmin ediliyor.

Irak ve Suriye’de savaş deneyimi kazanan bu kişiler güvenlik birimlerinde büyük kaygılara yol açarken, Müslüman aileler de Selefi ve diğer radikal örgütlerin gençleri kazanma faaliyetleri konusunda korku yaşıyor. İslami çatı teşkilatları ve Müslüman kökenli siyasetçilerin çoğunluğu ise Selefilik sorununun İslam’a mal edilmesinin yanlış olduğu görüşünde.

Birçok uzman gençlerin radikal örgütler tarafından kandırılmasının içinde bulundukları psikolojiden de kaynaklandığını vurgularken, Yeşiller Partisi’nin gençlik politikaları sözcüsü Federal Parlamento milletvekili Ekin Deligöz gençlerin fanatik akımlara kapılmalarında toplumdan dışlanmışlık duygusunun da rol oynadığını belirtiyor.

Öte yandan Alman medyasının günlerdir aralıksız en çok Selefiler ve radikal İslamcılar konusunu işlemesine paralel, ülkedeki antisemitizm korkusu daha da alevlendi. Son olarak İsrail ile Hamas savaşında Almanya’da Yahudi karşıtı yürüyüşlerin yapılması, yürüyüşlerde İsrail ve Yahudi karşıtı sert sloganlar atılması ve Yahudiler tarafından antisemitist olarak yorumlanan bir kamuoyunun oluşması üzerine Başbakan Merkel, antisemitizmle mücadele için elinden geleni yapacağını açıkladı.

Bu kapsamda önümüzdeki Pazar günü Berlin’deki tarihi Brandenburg Kapısı önünde yapılacak bir protestoya onbinlerin katılacağı tahmin ediliyor. Almanya Yahudi Merkez Konseyi’nin ‚Ayağa Kalk- Bir daha Yahudi düşmanlığına hayır‘ başlığı altında, Yahudi düşmanlığına dikkat çekmek için düzenlediği gösteriye meclisteki tüm partiler, sendikalar ve çok sayıda toplumsal örgüt destek veriyor.

Almanya Müslümanlar Koordinasyon Konseyi ve Almanya Türk Toplumu da gösteriye katılacaklarını açıklarken, mitingte Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve Başbakan Angela Merkel’in konuşma yapmaları bekleniyor.

Bu arada Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi 19 Eylül Cuma günü Almanya çapında düzenlenecek mitinglerle ırkçılığı, İslamofobiyi ve İslam adına şiddet uygulanmasını protesto edeceklerini duyurmuştu. Söz konusu etkinlik Cuma namazı sonrasında ‘Müslümanlar şiddet ve haksızlığa karşı ayağa kalkıyor’ başlığı altında yapılacak.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:17 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG