Erişilebilirlik

Almanya İncirlik’ten Çekilmeyi 19 Haziran’da Oylayacak


Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in Ankara'ya yaptığı ziyaret ve mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmenin ardından Alman milletvekillerinin İncirlik'teki Alman askerlerini ziyaretine izin çıkmaması, Berlinde geniş yankı buldu. Federal Meclis’te grubu bulunan tüm partilerin, Birlik Partileri (CDU/CSU), SPD,Yeşiller ve Sol Parti’nin sözcüleri İncirlik’e ziyaret izni konusunda kapalı kapılar arkasında yapılan son pazarlıkların da sonuçsuz kalmasının ardından askerlerin üstten çekilmesini istedi.

Dışişleri bakanlığından diplomatlar da, konunun Çarşamba günü kabine toplantısında ele alınacağını, ardından da 19 Haziran‘da parlamentoda çekilme kararının görüşülerek oylanacağını doğruladılar. Berlin’de yapılan yorumlarda, İncirlik krizinde yaşanan karşılıklı restleşmeler, ültimatomlar ve son başarısız ziyaretle birlikte Almanya ile Türkiye arasındaki gerilimde doruk noktasına ulaşıldığı ve krizin bu sefer öyle kolay geçiştirilemeyeceği öne sürülüyor.

Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de, dönüşü sonrası yaptığı bir değerlendirmede, İncirlik konusunun Türkiye ile tek sorun olmadığını belirterek, ilişkilerin iyileşmesinin zor olacağını ifade etti. ''Kimse hayale kapılmasın. Bugünden yarına düzelme yaşanmaz. Bazı şeylerin gerçekten değişmesi gerekiyor'' diyen Gabriel, Türkiye ile Almanya'daki hukuk devleti anlayışlarının farklı olduğunu öne sürerek, ''Türkiye bizden, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası bize sığınma başvurusunda bulunanları iade etmemizi istiyor. Bunu bir hukuk devleti olarak yapamayız.'' dedi.

Ankara’daki temaslarının başarısızlıkla sonuçlanması sonrasında, İncirlik Üssü‘nde bulunan Alman askerlerinin ve Tornado uçaklarının çekilmesine alternatif olmadığını vurgulayan bakan, askerleri nereye taşıyacakları konusunda bir yer ismi vermedi. Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, İncirlik kararının Çarşamba günkü kabine toplantısında alınacağını bildirerek, “Askerlerin başka bir yere kaydırılmasına hazırız” diye konuştu. Leyen, Alman askerlerinin İncirlik"ten çekilerek başka bir üste konuşlandırılmasının toplam 3 ayı bulabileceğini de açıkladı. “Hedefimiz, yakıt ikmali yapan uçakların 2-3 hafta sonra, Tornadoların ise 2-3 ay sonra göreve başlaması” diyen Savunma bakanı, bu süreçte Tornado’ların IŞİD’e karşı operasyonlara katılamayacağını da vurguladı

Türkiye’nin Alman milletvekillerine İncirlik’e giriş izni vermemesinin ardından Ürdün’e giden Savunma Bakanı Ursula von der Leyen İncirlik'e alternatif olarak düşünülen hava üslerini ziyaret etmişti. İncirlik’teki 260 Alman askerinin, büyük ihtimalle Ürdün'deki Muvakkaf Salti Üssü'ne geçeceği tahmin ediliyor.

İncirlik’le ilgili ilk kriz geçen yıl başlamıştı. Alman parlamentosunun, 1 Haziran 2016'da, 1915 olaylarını 'soykırım' olarak nitelendiren tasarıyı onaylamasından sonra, Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü'ne yönelik ziyaret talepleri Ankara tarafından uzun süre rededildi. Geçen Şubat ayında Alman Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel'in 'terör faaliyetine destek verdiği' gerekçesiyle tutuklanması ve 14 Nisan referandum oylaması öncesinde bazı AK Partili siyasetçilerin Almanya’daki toplantılarının yasaklanması, Ankara ve Berlin arasında iplerin hızla gerilmesine neden oldu. Türkiye, son olarak yaklaşık üç hafta önce Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü'nü ziyaret etmesi yönündeki talebine Almanya'nın 15 Temmuz darbe girişimine katılanlara siyasal sığınma hakkı tanınması ve PKK'ya verdiğini iddia ettiği destek nedeniyle ‘hayır’ dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG