Erişilebilirlik

Almanya İncirlik’ten Çekiliyor


Alman Parlamentosu, İncirlik Askeri Üssü’nde bulunan Alman birliğinin Türkiye’den çekilerek, Ürdün’e taşınmasına onay verdi. Parlamentoda yapılan oylamada, koalisyon hükümetindeki Birlik Partileri CDU/CSU ve SPD’nin yanısıra, muhalefetteki Yeşiller ve Sol Parti, Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’in, İncirlik Üssü’ndeki 260 askerin, Tornado keşif uçaklarının ve bir yakıt ikmal uçağının Türkiye’den çekilerek Ürdün’e konuşlandırılması planına büyük çoğunlukla ‘Evet’ dedi. Oturuma katılan 569 milletvekilinden 461’i çekilmeden yana oy kullandı.

Oylama öncesinde konuşan SPD'nin Dış Politika Sözcüsü Niels Annen, Türkiye’nin Alman milletvekillere izin vermemesi ile başlayan sorunun iki ülke ilişkilerindeki en büyük krize neden olduğunu iddia etti. Sol Parti’den Gregor Gysi, İncirlik’le bağlantılı yaşanan sorunların ardından Alman ordusunun tümüyle geri çekilmesi gerektiğini ifade etti.

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, çekilme kararında geç bile kalındığını öne sürerek, Başbakan Angela Merkel’in bu tutumyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a referandumda dolaylı olarak destek sağladığını öne sürdü.

7 Haziran günü Başbakan Angela Merkel ve bakanlar kurulu söz konusu çekilme planını kabul etmişti. Hükümet kararında, askeri birliğin yurtdışında bulunduğu ve askerlerin bundan sonra, Almanya’ya dönmeden doğrudan başka bir ülkeye aktarılacakları için, kararın parlamento değil, hükümet tarafından alınmasının yeterli olacağı belirtilmekteydi. Ancak hükümetin Alman silahlı kuvvetlerinin ‘parlamento ordusu’ olması nedeniyle parlamentoyu karara ortak etmeyi tercih ettiği ve bugünkü oylamaya olanak sağladığı gözlemlendi. Almanya’da federal ordununun yurtdışındaki askeri operasyonlarına meclis tezkere çıkararak karar veriyor.

Almanya’nın İncirlik’deki askerlerini çekmesine yol açan süreç, geçen yıl Alman Meclisi’nin Ermeni soykırımını tanımasından sonra başladı. Türkiye oylama sonrasında, Temmuz ayında Alman Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ralf Brauksiepe ile bir grup Alman milletvekilinin İncirlik Üssü'nde konuşlandırılmış Alman askerlerini ziyaret etmesine izin vermedi.

Geçen Ekim ayında bir grup Alman vekilin İncirlik Üssü'nü ziyaretine izin verildi, ancak o dönemden bu yana Almanya'nın Türkiye'yle diplomatik ilişkilerinde sık sık masaya gelen konu zamanla yeniden gerilime dönüştü.

Son olarak Mayıs ayında, Türkiye’nin bir kez daha Alman vekillerin Alman askerlerini ziyaret etmesine izin vermemesi Ankara-Berlin hattında gerilimin artmasına neden oldu. Federal Dışişleri Bakanı Sigmat Gabriel 5 Haziran’da Ankara’ya giderek, meslektaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile İncirlik’e ziyaret yasağı konusunu son bir kez görüştü. Çavuşoğlu, “Almanya, İncirlik'ten çekilme kararı alırsa kendileri bilir 'güle güle' deriz” diyerek, Türkiye’nin PKK ve Gülen mensupları ile ilgili Almanya’nın tavrı değişmediği müddetçe vekillerin ziyaretine izin vermeyeceğini tekrarladı.Alman hükümeti ise, bu açıklama sonrasında askerlerini İncirlik’ten çekmekten başka seçeneği kalmadığını duyurdu.

IŞİD’le mücadele kapsamında İncirlik’te bulunan Alman askerleri, bundan sonraki süreçte Ürdün’deki El Azrak Üssü’nde konuşlandırılacak. Savunma Bakanı Leyen’in ziyaret ettiği ve Ürdünlü yetkililerle taşınma konusunda uzlaştığı üs, başkent Amman’a 150, Suriye sınıra ise 50 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Leyen, İncirlik’teki tornadoların Haziran sonuna kadar uçuşlarının planlandığı gibi süreceğini,ardından ilk olarak üstte bulunan yakıt ikmal uçağının Ürdün’e kaydırılacağını açıkladı. Tornadoların ve teknik ekipmanın taşınmasının iki aylık bir süreyi bulacağına dikkat çeken von der Leyen, özellikle dijital askeri malzemeleri barındıran konteynerlerin İncirlik’ten sökülerek, Ürdün’deki üsse yeniden kurulmalarının zaman alacağını duyurdu ve bu sürecin Ağustos ve Eylül aylarını kapsayacağını söyledi. Alman Savunma Bakanı, Tornado’ların Ekim ayından itibaren yeniden uçuş yapmaya başlayacağını belirtti. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Alman askeri birliğinin çekilmesinin, IŞİD’le mücadelede bir aksaklığa yol açmayacak şekilde gerçekleşmesi için Türkiye’nin destek sağlamaya hazır olduğunu belirtmişti.

Erdoğan’a konuşacak salon bulunamadı

Öte yandan Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinde bulunan Düsseldorf kentindeki ISS-Dome adlı salonun yetkililerinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 9 Temmuz’da salonlarında yapması planlanan konuşmasına ret cevabı verdiği öğrenildi. Alınan bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 7-8 Temmuz tarihlerinde Hamburg’da düzenlenecek G 20 Zirvesi sonrasında Düsseldorf’a geçerek, 15 bin kişi kapasiteli ISS-Dome salonuna bir konuşma yapması öngörülüyordu. Konuyla ilgili haberde, salonun yaz aylarında tadilata alındığı için, kiralanmadığı belirtildi. Alman basınında çıkan haberlerde, söz konusu toplantı için Dortmund ve Oberhausen kentlerinde bulunan başka salonlardan da ret cevabı alındığı iddia edildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG