Erişilebilirlik

Almanya ile ‘İncirlik’ Gerilimi Tırmanıyor


Yaklaşık iki aydır Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin gerilmesine neden olan İncirlik krizi büyüyor. Koalisyon ortağı Alman Sosyal Demokrat Partisi SPD, Türkiye’nin Alman milletvekillerinin, İncirlik’teki Alman askerlerini ziyaret etmesine izin vermemeye devam etmesi durumunda, üstteki Tornado keşif uçaklarının ve Alman askerlerin çekilmesini istedi.

Der Spiegel’in internet sayfasında yer alan habere göre, SPD’nin savunma politikaları sözcüsü Rainer Arnold, ziyaret izninin çıkmaması halinde partisinin İncirlik’le ilgili tezkerinin uzatılması için aralık ayında yapılacak oylamada onay vermeyeceğini söyledi. Arnold, SPD’nin, Türkiye’nin hava savunmasına destek vermek için Alman AWACS keşif uçaklarının gönderilmesine de karşı tavır koyacağını duyurdu.

IŞİD’e karşı sürdürülen NATO misyonu çerçevesinde AWACS uçaklarının İncirlik’e yerleştirilmesini Başbakan Angela Merkel gündeme getirmişti.

AWACS’ların askeri operasyonalara katılmasının Federal Meclis tarafından onaylanması gerekiyor. Hükümetin İncirlik’te bulunan Alman uçaklarının konuşlanabileceği alternatif bir yer bulmasını da öneren SPD’li politikacı, “Askerlerimiz için artık zaman kaybetmeden başka yer aranmalı” dedi.

Bundan kısa bir süre önce Başbakan Yardımcısı ve SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel de benzer bir açıklama yapmış ve İncirlik’e ziyaret yasağının devam etmesi halinde oradaki Alman askerlerinin geri çekilmesi konusunda kararlı olduklarını söylemişti. Gabriel, “Milletvekillerimiz askerleri ziyaret edemiyorsa birliklerin orada kalması söz konusu olamaz. Bunu çok açık bir şekilde ifade etmek istiyorum” diye konuşmuştu.

Alman basınında çıkan haberlerde, Alman Savunma Bakanlığı’nın İncirlik’ten çekilme planlarını devreye soktuğu da iddia edildi. Buna göre ordu yetkilileri, İncirlik’teki uçak ve askeri personelin, Ürdün'deki Amman hava üssüne veya Kıbrıs’a kaydırılması üzerinde çalışıyorlar. Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkilinin konuyla ilgili planlar olup olmadığı sorusunu “İncirlik alternatifsiz değildir” şeklinde yanıtlaması, çekilme hazırlıklarının başladığı şeklinde yorumlandı.

İncirlik Üssü’nde halen 240 Alman askeri görev yapıyor. Üste Alman Ordusu'nun altı Tornado tipi savaş jeti bulunuyor. Tornadoların “Recce” adı verilen yüksek çözünürlüklü kameraları ile IŞİD hedefleri üzerinde keşif uçuşlarında elde ettikleri bilgiler, koalisyon güçlerinin hava operasyonlarında kullanılıyor.

Almanya Federal Meclisi’nin 2 Haziran’da aldığı soykırım kararının ardından Türkiye, bir grup Alman milletvekilinin Temmuz ayında İncirlik’e yapacakları ziyarete izin vermemiş, bu karar iki ülke arasında diplomatik krize neden olmuştu. Temmuz ayında Varşova’daki NATO zirvesinde Başbakan Angela Merkel Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la konuyu masaya yatırdı, ancak anlaşmazlık giderilemedi. Diplomatik kaynaklara göre, Erdoğan, Merkel’in, “Meclis’in Ermeni soykırımı kararı hükümetin tavrı değildir” diye kamuoyuna açıklama yapmasını istedi ve ancak bu şartla İncirlik Üssü için izin verebileceklerini söyledi. Alman milletvekillerinin İncirlik’i ziyaret isteği konusu Başbakan Binali Yıldırım’ın geçen hafta yabancı gazetecileri kabulü sırasında da gündeme gelmiş, Yıldırım hükümetin bu konudaki tavrında bir değişiklik olmadığını belirtmişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG