Erişilebilirlik

Almanya İçişleri Bakanı Türkiye’yi Ziyaret Etti


Almanya İçişleri Bakanı Türkiye’yi Ziyaret Etti
Almanya İçişleri Bakanı Türkiye’yi Ziyaret Etti

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Türkiye’ye yaptığı ziyaretde başta PKK olmak üzere terörle mücadele konusunu ele aldı.

Almanya ile Türkiye arasındaki diplomatik trafik bugünlerde çok yoğun bir şekilde sürüyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mehmet Ali Şahin Avrupa Kültür Başkenti 2010 Parlamento Başkanları Toplantısı'na katılarak Almanya'da görüşmeler gerçekleştirirken, geçen hafta da Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Berlin’de bir dizi temaslarda bulundu. İçişişleri Bakanı Beşir Atalay’ın davetlisi olarak İstanbul’a giden Alman İçişleri Bakanı Maiziere ise burada polis teşkilatı yetkilileri ve dini azınlıkların temsilcileri, ve Ankara’da da İçişleri Bakanı Atalay ile biraraya geldi. Bakan Maiziere’nin görüşmelerinde, ağırlıklı olarak Almanya’da yaşayan Türkler'in topluma uyumuyla ilgili konuların ele alındığı haber veriliyor, ancak iki ülke arasındaki güvenlik ve teröre karşı ortak mücadele gibi konularında masaya yatırıldığı belirtiliyor. Nitekim de Maiziere, PKK'nın Almanya’daki mali kaynaklarının kesilmesi konusunda Türk yetkililerin kendilerine bir dosya verdiğini doğruladı, PKK’nın illegal bağlantıları hakkında Almanya’nın elinde de kapsamlı bilgiler bulunduğunu, Türkiye'den alınan dosyalarla bu bilgilerin karşılaştırılacağını söyledi. De Maiziere, Türkiye’nin bu konuda haklı duyarlılıklarını olduğunu, ancak ondan bağımsız Almanya’nın PKK’ya karşı zaten gerekli önlem ve tedbirleri aldığını açıkladı.

Türkiye’de mevkidaşı Atalay ile uluslararası teröre karşı ortak komite oluşturulması konusunda karar aldıklarını aktaran Alman İçişleri Bakanı, terör sorununun sadece güvenlik güçlerinin müdahalesiyle çözülemeyeceğini, siyasilerin de devreye girmesi gerektiğini belirterek, bu konuda işbirliğinin daha da geliştirilmesi gerektiğini bildirdi. Almanya’nın geçmişte aşırı İslamcı terör eylemlerinin hedefinde olduğunu belirten de Maiziere, bu konuya da uluslarası işbirliği yaperak ve çok uyanık bir şekilde yaklaşmak gerektiğini de söyledi.

İstanbul’da dini cemaatlerin temsilcileri ile görüştüğünü belirten Almanya İçişleri Bakanı, hükümetin din özgürlüğü konusundaki adımlarını memnuniyetle karşıladıklarını, ancak adımların yeterli olmadığını belirtti. Türkiye’yi AB ve NATO’nun vazgeçilmez bir partneri olarak algıladığını söyelyen bakan, buna rağmen Türkiye’nin AB’ye tam üye olmasına karşı olduğunu ve bunu görüşmelerinde de dile getirdiğini açıkladı.

Almanya ile Türkiye arasındaki diplomatik trafik önümüzdeki günlerde de sürecek. Yetkililer gelecek hafta 8 Ekim Cuma günü oynanacak Almanya-Türkiye futbol maçını izlemek üzere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Berlin’e gelmeyi planladığını bildiriyorlar. Öteyandan Federal Cumhurbaşkanı Christian Wullf’un da Ekim’in ikinci yarısında, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak Ankara ve İstanbul’u ziyaret etmesi bekleniyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG