Erişilebilirlik

Almanya Hala Obama'ya Hayran


Sadece ABD'yi değil tüm dünyayı ilgilendiren başkanlık seçimlerde geri sayım devam ediyor ve herkes Başkan Barack Obama’nın mı, Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney’in mi kazanacağını tahmin etmeye çalışıyor.

ABD’deki anketler iki adayı başa baş ya da birbirinden en fazla birkaç puan önde gösterirken, Almanlara kalsa seçimin galibi çoktan belli. Forsa Kamuoyu Araştırmaları Enstitüsü'nün yayınladığı son ankete göre, Almanların yüzde 92’si Obama’nın başkan kalmasını arzuluyor, Romney diyenlerin oranı ise sadece yüzde 5. Almanların ABD’de yapılan seçimlerde geleneksel olarak Demokrat Parti’nin adayına daha sıcak yaklaştığı biliniyor.

Yorumculara göre bunun tarihi nedenlerinden biri 1961 yılında Berlin Duvarı’nın çekildiği dönemde o zamanki ABD Başkanı John F. Kennedy’nin Batı Almanya’ya verdiği büyük desteğe duyulan kadirşinaslık. Barack Obama’nın 2008’deki Amerikan başkanlık seçimleri öncesinde Berlin’de yaptığı bir konuşmayla dünyaya seslenmesi ve selefi George W. Bush döneminde bozulan Almanya ile ABD arasındaki ilişkilerin Obama ile yeniden düzelmesi ona olan desteğin diğer unsurları.

Romney ise Alman basınında zenginliği ve Mormon inanışını benimsemesi ile ön plana çıkarken, Berlin’deki siyasi yorumcular Romney’in başkanlığa seçilmesi durumunda dış politikada şahin politikalar izleyeceğinden ve uluslararası askeri misyonlarda Almanya’nın angajmanını artırmasını talep edeceğinden yola çıkıyor.

Uzmanlar Romney’in seçilmesi durumunda Çin ve Rusya konusunda daha sert bir çizgi takip edeceğini dile getirdiğini, bunun ise söz konusu iki ülkeyle çok sıkı bir ilişki içinde olan Almanya’yı zor durumda bırakacağını öne sürüyor. Baden-Württenberg Eyaleti Uyum Bakanı Bilkay Öney ise Obama’nın 2008’deki başkanlık seçimi döneminden önce Almanya’da oluşan heyecanın şimdi yerine daha gerçekçi bir bakışa bıraktığını söylüyor ve ‘hangisi seçilerse seçilsin ABD’nin uluslararası politikaları zaten değişmez’ diyor.

Öte yandan seçim öncesi yapılan birçok analizde kamuoyundaki olumlu imajın tersine, Obama döneminde de Almanya ile ABD arasındaki ilişkilerin eski düzeye çıkamadığı belirtiliyor ve buna örnek olarak ABD Başkanı’nın bu süre içinde Berlin’e resmi ziyaret yapmaması ve Euro Bölgesi'ndeki kriz nedeniyle Başbakan Merkel'i açıkça eleştirmekten çekinmemesi gösteriliyor.

Obama henüz başkan olmadan, 2008 yılı yazında Berlin’i ziyaret etmiş, yaklaşık 200 bin kişilik bir kalabalığa hitap etmişti. Daha sonra 2009 yılında NATO Zirvesi kapsamında bir kez daha Almanya’ya gelen Obama, bu kez Berlin’e uğramadan ülkeden ayrılmıştı.
Dış politika uzmanları Obama’nın son dört yılda Berlin’i ziyaret etmemesinin gerçek sebebinin, Başbakan Merkel’in 2008’deki ABD seçimlerinde her fırsatta Obama'nın o zamanki Cumhuriyetçi rakibi McCain’i tercih ettiğini söylemesi ve iki liderin yıldızlarının bir türlü barışmaması olduğunda birleşiyor.
.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG