Erişilebilirlik

Almanya Grip ve Kızamık Salgınıyla Boğuşuyor


Uzmanların elindeki sayılara göre, yılın ilk 1 buçuk ayında gribe yakalanıp yatağa düşenlerin sayısı geçen senenin tamamında grip olanların sayısını geçti.

Grip salgını ülkenin özellikle güneyinde ciddi boyutlara ulaşırken doktorlar alarm durumunda. Bazı bölgelerde kendi personelinin de gribe yakalanması nedeniyle zor durumda kalan hastaneler dolup taşarken, hastalara koridorlarda tedavi yapılıyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:07 0:00

Grip salgını sağlık görevlilerinin dışında, okullarda öğretmenlerin ve toplu ulaşım şirketlerinin personelinin de yatağa düşmesine neden oldu. Şu anda en az 18 bin kişinin hastanelerde grip tedavisi gördüğünü ve bu sayının bir yıl önce aynı döneme göre on kat daha fazla olduğunu belirten uzmanlar, salgının asıl gücünü daha göstermediğini, çok daha ciddi bir grip dalgasının yolda olduğunu ve yaklaşık üç hafta sonra ülkeyi vuracağını açıkladılar.

Salgınının etkisini en erken Nisan ayı başında yitireceğinden yola çıkılıyor. Grip salgınının bu kez bu denli etkili olmasının nedenlerinden biri, normalde Ekim ve Kasım ayında yapılması gereken grip aşısını yaptıranların sayısının her geçen yıl azalması.

Başka bir etken ise, salgına neden olan H3N2 adlı virüsün daha önce görülen virüslerden çok daha agresif olması ve o yüzden iyileşme evresinin de uzun sürmesi.

Salgının kritik hale geldiğini belirten uzman doktor Onur Arat, Almanya’daki Türk göçmenlerin özel yaşamlarında kalabalık ortamlarda bulunmaları ve öpüşerek, tokalaşmaları nedeniyle salgından yoğun olarak etkilendiklerini anlatıyor.

Uzmanlar Mart ayı sonunda okulların Paskalya nedeniyle iki hafta tatile gireceğini, bu dönemde çok sayıda Türk göçmenin tatillerini Türkiye’de geçireceğini ve salgınının orada da yayılma tehlikesi bulunduğunu belirtiyor. Nitekim Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, “Sık temasımızın olması nedeniyle grip dalgasının ülkemizi etkilemesi ihtimal dahilindedir” şeklinde bir açıklama yaptı. Hatipoğlu, Almanya’daki salgının dışında Uzakdoğu ve Rusya'da da ciddi sayıda ölümlere yol açan vakalar bildirildiğini duyurdu.

Bu arada Almanya’da kızamık salgını da kol geziyor. 2001 yılından bu yana en büyük kızamık salgınını yaşayan ülkede sadece başkent Berlin’de 574 vaka tespit edildi, bir buçuk yaşındaki küçük bir çocuğun kızamıktan ölmesi paniğe neden oldu.

Kızamık salgınının daha da büyümesinden endişe eden Berlin'in en büyük lisesinde eğitim bir günlüğüne durdurulurken, salgının yetişkinler arasında da görülmesi, doktorlar arasında endişe yaratıyor. Hastalığa yakalananların yarısından fazlasını yetişkinler oluşturuyor.

Bazı sağ popülist siyasetçilerin kızamığın artmasına ülkeye gelen mültecilerin neden olduğu şeklindeki iddialarının doğru olmadığını savunan doktorlar, kızamık hastalığının yayılmasını gripte de olduğu gibi yetişkinlerin çocuklarına aşı yaptırmamasına bağlıyor.

Almanya’da kızamık aşısının yapılması ebeveynlerin iznine bağlı. Birçok aile kızamık aşısının yan etkileri olduğu endişesiyle çocuklarına aşı yapılmasına karşı çıkıyor.

Federal hükümet ise salgının devam etmesi halinde kızamık aşısı yaptırmanın zorunlu hale getirilmesini planlıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG