Erişilebilirlik

Almanya Başbakan Erdoğan'ı Bekliyor


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün gerçekleştirdiği Brüksel temaslarından kısa bir süre sonra 3-4 Şubat tarihlerinde Berlin’e resmi bir ziyarette bulunacak

İkili ilişkilerin geçen yıl Gezi protestoları sürecinde gerilmesi nedeniyle Başbakan Erdoğan’ın başta Almanya Başbakanı Angela Merkel’le olmak üzere Berlin’de planladığı görüşmeler merakla bekleniyor. Bu kapsamda Erdoğan’ın Brüksel ziyareti de Alman basınında çok geniş yankı buldu.

Medyada yer alan yorumlardaki genel kanı, AB ile Ankara arasındaki ilişkilerin durumunun dünkü temaslar sonrasında da iyi ilerlemediği yönünde. Nitekim ülkenin en önemli gazetelerinden Frankfurter Allgemeine ‘AB Erdoğan’ı uyardı’ başlıklı haber-yorumunda AB yetkililerinin Başbakan Erdoğan’a özgür ve bağımsız yargı konusundaki rahatsızlıklarını ve beklentilerini ilettiklerini aktarıyor.

‘Etkin sonuçsuzluk’ başlığı ile konuyu daha sert bir üslupla yorumlayan Süddeutsche Zeitung da, Başbakan Erdoğan’ın Brüksel’deki görüşmelerinde ‘bağırıp, çağırmadığını, ancak bilinen çizgisini sürdürdüğünü’ ve yargının bağımsızlığı konusunda gelen eleştirileri kabullenmediğini savunuyor.

Berlin’de çıkan Die Tageszeitung ise iki tarafın birbirine yakınlaşmak yerine daha da uzaklaştığını öne sürüyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:54 0:00
Linki indirmek için

Başbakanın eleştirilere kapalı olduğunu savunan Der Spiegel’in internet sayfasındaki yorum, Erdoğan'ın kuvvetler ayrılığına yönelik eleştiriler konusunda ‘inatçı bir görünüm’ çizdiğini kaydediyor. Brüksel’de AB çevrelerinde Türkiye'de bağımsız yargı konusundaki kuşkuların arttığını savunan Avrupa Parlamentosu Sosyalist Fraksiyonu milletvekillerinden İsmail Ertuğ, Başbakan Erdoğan’ın ziyaretinin bu konuya olumsuz yaklaşımı değiştirmediği görüşünde.

Milletvekili Ertuğ, Avrupa’daki basının Türkiye’nin AB üyeliği ve Türkiye’deki iç politik gelişmeler konusuna olan hassas yaklaşımını Türk yetkililerin iyi okuyamadıklarını ve gerilimin bu nedenle de arttığını öne sürüyor.

Başbakan Erdoğan’ın Berlin ziyaretinde de eleştirel yaklaşımlarla karşılaşacağını tahmin eden Avrupa Parlamentosu milletvekili İsmail Ertuğ, Türkiye’nin AB ile olan ilişkileri düzeltebilme yolunda üyelik adayı ülkeler için öngörülen Kopenhag kriterlerini yerine getirmesinden başka bir alternatif olmadığını belirtiyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG