Erişilebilirlik

Almanya Dışişleri Bakanı Westerwelle Türkiye Temaslarını Tamamladı


Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle Türkiye’ye resmi ziyaretini tamamlayarak Berlin’e döndü. Ziyarette Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği, terörle mücadelede işbirliği ve İran’ın tartışmalı nükleer programı konuları ele alındı.

Resmi bir ziyaret için önce dün Güney Kıbrıs’a giden ve Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas ve Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu’yla görüşen Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ardından İstanbul’a geçti. Burada Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile dün önce akşam yemeğinde ve bugün sabah ayrı bir toplantıda bir arara gelen Westerwelle, daha sonra da Ankara’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi. Başbakanlık’da gerçekleşen görüşmenin 1 buçuk saate yakın sürdüğü haber veriliyor.

Westerwelle’nin meslektaşı Davutoğlu ile yaptığı basın toplantısındaki açıklamalar Almanya’da medyada ana haber olarak yer buldu ve yorumlandı. Alman Dışişleri Bakanı’nın Türkiye’nin AB üyeliğine daha hazır olmadığını, ancak yönünün Avrupa olması gerektiğini söylediği aktarılırken, Westerwelle’nin bu cümleyi basın toplantısında Türkçe söylemesi diplomatik bir jest olarak tanımlandı. Berlin’deki ilk yorumlarda, Westerwelle’nin Türkiye’nin İran'ın nükleer programının çözümü konusundaki diplomatik girişimlerini övmesinin altı çizildi. Aynı zamanda hükümet ortağı olan Hür Demokrat Parti'nin lideri Westerwelle İstanbul’daki basın toplantısında AB'nin İran’a uygulama kararı aldığı ek yaptırımların 'İran hükümetini diyaloga geri getirmeyi’ amaçladığını savundu.

Alman Dışişleri Bakanı Ocak ayında da Türkiye’yi ziyaret etmiş, o zaman Türkiye’nin AB üyeliği konusunda aldığı net ve olumlu tavrı koalisyon ortakları arasında büyük bir tartışmaya neden olmuştu. Berlin’deki siyasi yorumcular, Westerwelle’nin Türkiye’nin ortaklığına karşı olan Birlik Patileri’nin özellikle Hıristiyan Sosyal Parti kanadını provoke etmemek için bu kez üyelik konusunda daha temkinli ifadeler kullandığını, ancak satır aralarında söylediklerinin Türkiye’nin üyeliğine olumlu yaklaşımının değişmediğini gösterdiğini belirtiyorlar. Berlin’de bulunan uluslararası ilişkiler uzmanı Profesör Hüseyin Bağcı’da Westerwelle’nin Almanya’nın ahde vefa tavrını yeniden vurguladığını, bunun da Alman hükümetin resmi tavrı olduğunu söylüyor.

Bu arada Birlik Partileri’nin Avrupa Parlamentosu üyesi ve dış politika sözcüsü Elmar Brok, Türkiye’ye üyelik umudu verilmesini eleştirdi ve AB’nin, Türkiye ile Norveç ve İsviçre gibi ülkelerle olduğu gibi üyelik dışında tüm ticari hakları kapsayan bir ortaklık kurmasının düşünülmesi gerektiğini açıkladı.

Öte yandan Alman Dışişleri Bakanlığı, Westerwelle’nin Eylül ayında Federal Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un Türkiye ziyaretine eşlik edeceğini duyurdu.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG