Erişilebilirlik

Almanya Diken Üzerinde


Münih'te Bundesliga ekiplerinden 1860 Munich ve St. Pauli'nin maç yapacağı Allianz Arena'da alınan güvenlik önlemleri arttırıldı.
Münih'te Bundesliga ekiplerinden 1860 Munich ve St. Pauli'nin maç yapacağı Allianz Arena'da alınan güvenlik önlemleri arttırıldı.

Paris’teki kanlı terör saldırısı sonrasında Almanya adeta diken üzerinde yaşıyor. Güvenlik güçleri istasyon, alışveriş merkezleri ve metro hatları gibi halka açık alanları en ufak bir şüphede kapatırken, kamuoyunda büyük huzursuzluk yaşanıyor.

Bundesliga’da bugün ve hafta sonundaki futbol maçları terör tehdidinin gölgesinde oynanırken, güvenlik güçleri geniş önlemler aldı ve tüm emniyet servislerindeki mesailer Pazartesi sabahına kadar ikiye katlandı.

Alman Federasyonu’ndan yapılan açıklamada, futbol takımlarının güvenlik güçleri ile koordineli şekilde çalıştığı belirtilerek, seyircilerin üstlerinin aranması nedeniyle giriş kapılarının normalden üç saat öncesinde açıldığı duyuruldu.

Salı akşamı Almanya ile Hollanda milli takımları arasında oynanması planlanan milli maç terör saldırısı tehtidi nedeniyle Almanya Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’nin talimatıyla son anda iptal edilmişti. Stadyumda patlayıcı madde olduğuna dair istihbarat alındığı belirten yetkililer, yapılan arama sonrasında patlayıcı maddenin bulunamadığını açıklamışlardı.

Paris saldırısının, ABD’deki 11 Eylül saldırısı gibi Almanya’da Müslüman göçmen ve özellikle son aylarda sayıları büyük oranda artan mültecilere şüpheli bakışı ve önyargıları körükleyeceği, hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı endişesi de giderek artıyor.

Nitekim Federal Emniyet Teşkilatı BKA’nın Başkanı Holger Münch Selefiler gibi radikal İslamcı grupların ülkeye gelen Müslüman mültecileri kendi saflarına çekme girişimleri olduğunu belirterek, toplumda mültecilere yönelik önyargıların artmasının ırkçı ve aşırı sağcılar tarafından tetiklenmeye çalışıldığını da vurguladı.

Federal Emniyet Teşkilatı’nın başkanı, Almanya'nın ‘uluslararası terörizmin hedef tahtasında olduğunun’ bilindiğini ancak bu durumun Paris’deki terör saldırısı ile yeni bir boyut kazandığını öne sürdü.

Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Burkhard von Freier ise yaptığı açıklamada, Alman basınında teröristlerinin mültecilerin içine sızarak Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine geldikleri yönünde çıkan haberleri doğrulayacak hiç bir ipucunun olmadığını söyledi.

Öte yandan Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, önümüzdeki Çarşamba günü Fransa’ya gideceği ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile teröre karşı işbirliği konularını görüşeceği bildirildi.

Yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre, Almanların yüzde 59'u önümüzdeki günlerde Almanya'da da IŞİD tarafından terör saldırısı yapılabileceğinden endişe ediyor. Ankete göre, soru yöneltilenlerden yüzde 61'i, Paris saldırılarından sonra kendilerini daha güvensiz hissettiklerini söylerken, Almanya sınırlarında araçların ve kişilerin aranması gerektiğini savunanlar ise yüzde 69 olarak belirlendi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG