Erişilebilirlik

Almanya Davutoğlu’nu Değerlendiriyor


Türkiye ile ilgili gelişmeleri çok yakından takip eden Alman medyası Erdoğan’ın, 12. Cumhurbaşkanı olarak göreve başlaması sonrasında beklenen gelişmeleri ve özellikle de Davutoğlu’nun nasıl bir başbakan olacağı sorusunu irdeliyor

Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından AKP'yi ve hükümeti yeni dönemde yönetecek Ahmet Davutoğlu’nun bakanlar listesini açıklaması, Türkiye ile ilgili gelişmeleri çok yakından takip eden Alman basınında geniş şekilde yer aldı.

Medya Erdoğan’ın, 12. Cumhurbaşkanı olarak göreve başlaması sonrasında beklenen gelişmeleri ve özellikle de Davutoğlu’nun nasıl bir başbakan olacağı sorusunu irdeliyor. Yorumlarda dikkati çeken bizzat Erdoğan tarafından AKP’nin başına getirilen yeni Başbakan Davutoğlu’nun rolüyle ilgili kuşkuların ağır basması.

Berlin’de yayınlanan Die Tageszeitung ‘İslami kâğıttan kaplan’ başlıklı yorumda, Davutoğlu’nun bugünden itibaren yasal olarak Türkiye'de gündemi belirleyecek siyasetçi olması gerektiği, ancak Erdoğan’ın baskısı nedeniyle iktidarının sınırlı olacağını kendisinin de bildiği ileri sürülüyor. Der Spiegel dergisinin internet sayfasında yer alan yorumda, Davutoğlu döneminin olumsuz bir bilançosu çıkarılıyor. Davutoğlu’nun ‘Komşu ülkelerle sıfır sorun’ stratejisinin tersine dönüştüğünü savunan Der Spiegel, yeni başbakanın ‘Neo-Osmanlıcı’ olarak tanındığını, Türkiye’yi Arap ve İslam ülkeleri arasında lider konuma getirmeyi hedeflediğini yazıyor. Erdoğan ile Davutoğlu’nun ortaklaşa ‚Yeni Türkiye‘yi inşa etmek’ istediklerini yazan Saarbrücker Zeitung, iki siyasetçinin ‘ekonomisi güçlü, modern Müslüman bir devlet’ düşledikleri, ancak eleştiriye tamamen kapalı oldukları ve Batı ile Türkiye arasındaki ilişkilerin de ikinci planda kaldığı ifadelerine yer veriyor. Die Welt'teki yorumda ise dünkü cumhurbaşkanlığı devir teslim töreninin ‘Erdoğan Türkiyesi'nin dünyadaki yeni konumunu gösterdiği’ kaydediliyor. Türkiye’nin, İslam dünyasındaki ağırlığına paralel, Afrika ve Balkanlarda etkin olduğu savunuluyor ve Avrupalı liderlerin törene katılmamaları Türkiye ile Batılı müttefikleri arasındaki uzaklaşmaya kanıt olarak tanımlanıyor. Ekonomi gazetesi Deutsche Wirtschaftsnachrichten ise Avrupalı liderlerin törene gitmemelerini ‘boykot’ olarak tanımlıyor ve AB’li politikacıların Erdoğan’ın Rusya ile yakınlaşma politikasından rahatsızlık duyduğunu öne sürüyor.

Öte yandan Berlin’deki siyasi gözlemcilerin çoğunluğu, Rusya ile olan yakınlaşmaya rağmen, AB ile müzakerelerin Davutoğlu’nun öncelik vereceği konular arasında olacağından yola çıkıyor. Nitekim yeni kabinede Mevlüt Çavuşoğlu'ndan boşalan Avrupa Birliği Bakanlığı koltuğuna Volkan Bozkır’ın getirilmesi ve Bozkır’ın ilk açıklamasında ‘Türkiye'nin stratejik hedefi AB üyeliğidir’ sözleri bu yönde olumlu bir işaret olarak yorumlandı.

Berlin Üniversitesi’nden uluslararası ilişkiler profesörü Alp Yenal, son zamanlarda yaşanan gerilime rağmen, Türkiye’nin AB hedefinden vazgeçmeyeceğini öne sürüyor.

Berlin’de yeni Davutoğlu hükümetinin Alman İstihbarat Teşkilatı BND'nin Türkiye'yi dinlemesi konusunda alacağı tavır da merakla bekleniyor. Alman hükümetinin 2009 yılında Türkiye'yi dinlemesi için Alman Dış İstihbarat Teşkilatı BND'ye talimat verdiği yönündeki haberin ardından, Davutoğlu Dışişleri Bakanı olarak meslektaşı Frank Walter Steinmeier ile görüşmüş ve Türkiye’nin, ‘En geniş kapsamlı ve tatmin edici bir izahat’ beklediğini açıklamıştı. Ancak söz konusu tepkinin devamının gelmemesi ve özellikle o zamanki konumuyla Başbakan Erdoğan’ın konuya sessiz kalması sonrasında, Alman gazetelerinde ‘BND’nin elinde Türkiye ile ilgili çok sorunlar doğurabilecek bilgi, belge ve görseller var’ iddiası yer almıştı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:34 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG