Erişilebilirlik

Almanya’dan Sonra Fransa da Sınırlarını Kapatıyor


Fransa Başbakanı Manuel Valls
Fransa Başbakanı Manuel Valls

Göçmenlerin akın ettiği Almanya’nın sınır kontrolleri için geçici olarak sınırlarını kapatacağını duyurmasının ardından Fransa Başbakanı Manuel Valls de, benzer yönde bir açıklama yaptı. Gerekirse Schengen Anlaşması’na dayanarak ve “geçici olarak” sınırlarını kapatmakta tereddüt etmeyeceklerini bildiren Valls, yasal yollardan gelen sığınmacıları kabul edeceklerini ancak diğerlerini sınır dışı edeceklerini de belirtti. Valls, 24 bin göçmenin ağırlanması için 500 bin Euro ek ödenek ve fon ayrılacağını açıkladı. Bu arada yapılan anketler Fransızların yüzde 80’inin sınırların kapanmasından yana olduğunu ortaya çıkardı.

Fransız Ulusal Meclisi, önümüzdeki seçimlerin ana gündem maddesi olmaya aday “göçmen krizini ve hükümetin göçmen politikasını” tartıştı. Görüşmelerde Fransız solu, Fransa’nın göçmenleri ağırlama kapasitesi olduğunu savunarak göçmenlerin tümünün başvurusunun kabul edilmesini istedi. Fransa’nın geleneklerine vurgu yapan sol partiler, “insan hakları ve sığınmacıların ülkesi olan Fransa’nın geleneklerine sahip çıkmasını” istediler. Fransız sağı ise ülkenin sınırlı ağırlama kapasitesi olduğunu belirtti ve herkese kapıların açılmasının olanaklı olmadığını dile getirdi.

Aşırı sağ Front National, “Dünyanın bütün sefaletini biz ağırlayamayız” diyerek kapıların kapanmasını savunuyor. Aynı gün partisinin yönetim organlarını toplayarak göçmen krizini tartıştıran ana muhalefet partisi Cumhuriyetçiler’in (LR) lideri Nicolas Sarkozy, ‘savaş göçmenleri’ adı altında yeni bir göçmen statüsü yaratılarak, bu göçmenlerin savaş bittikten sonra ülkelerine dönmelerini önerdi.

Aşırı sağın “sınırları kapatın”, Yeşiller ve Sol Cephe’nin de “herkese kapıları açın” çağrılarını değerlendiren Valls, “Bazıları bize her şeyi kapatmak gerektiğini söylüyor. Bunu söylemek, kapımızda ölen göçmenlere gözlerimizi kapatmaktır. Başkaları da tam tersini söylüyor, bütün kapıları açmamızı istiyor. Bu da Fransız toplumunun gerçeklerine ve zorluklarına gözlerimizi kapatmak anlamına gelir” diye konuştu.

Valls, konuşmasında ‘Schengen 2’ önerisi sunan Nicolas Sarkozy’yi yanıtlayarak, “Sağın önerisine gelince, biliyorum ki bazıları sadece savaştan kaçan göçmenleri kapsayan yeni bir Schengen statüsü öneriyor. Bütün önerileri dikkate alıyorum. Ama bu uygulama zaten var ve bunu yeniden belirlemenin ne faydası olacak ? Avrupa’nın geçici koruma kararı var, bunun için Fransız yasalarıyla ikincil bir statüye gerek var mı?” dedi.

Valls: ‘Sınırlarımızı kontrol altına alabiliriz’

Başbakan Valls, “Elbette kalp sahibi olmak lazım ama akıllı bir kalp. Kararlı ve soğukkanlı bir kalp” diyerek göçmen kabullerine sınırlama getireceklerinin işaretini verdi. Valls sınır kontrolü uygulamasının önümüzdeki günlerde uygulamaya konulabileceğini söyledi:

“Schengen anlaşmasının da elverdiği gibi ve diğer ülkelerin de daha önce açıkladığı gibi sınırlarımızı geçici olarak kontrol altına alabiliriz. Bunu İtalya sınırımızda yapmıştık. Yeniden yapmak için tereddüt etmeyiz. Dış sınırlarımız iyi korunmalı. Schengen özgür dolaşım hakkı demek. Ve bu bizim kimliğimizin bir parçası. Ama Schengen aynı zamanda dış sınırların kontrolü demek, aksi takdirde işlemez. Ortak bir şekilde sınır güvenliğimizi sağlamalıyız. Yunanistan’daki durum, pazar günü Almanya’nın ve diğer ülkelerin de sınır kontrolünü yeniden inşa ettiği gibi, sınırlarımızı yeniden kontrol altına almak gerektiği gerçeğini gösteriyor. Ve buradan yeniden tekrar ediyorum. Gerekirse bu tür bir karar almakta tereddüt etmeyeceğiz.”

500 milyon ek ödenek

Fransa Başbakanı, ülkesinin AB kotası çerçevesinde ağırlamayı kabul ettiği 25 bin göçmenin önümüzdeki iki yıl boyunca ağırlanabilmesi için hükümet olarak atacakları adımları da anlattı. Buna göre, 2016 yılında mülteci ve sığınmacıların barınması için 279 milyon Euro ek ödenek ayrılacak. Ayrıca “acil konaklama ve sosyal bakım” hizmetleri için 250 milyon euroluk bir fon oluşturulacak, bunun 130 milyonu ise önümüzdeki aydan itibaren kullanıma açılacak.

Hükümet sınırlarda göçmenlerle ilgilenecek polis sayısını da artıracak. Bunun için 900 yeni polis ve jandarma görevlendirilecek. Yeni kadrolar için de 40 milyon Euro ödenek ayrılacak.

Başbakan Valls kriterlere uymayan sığınmacıların geri gönderileceğinin de altını çizdi. Valls, 2015’te sınır dışı edilen göçmen sayısının yüzde 14 artarak 11 bine ulaştığını, bu rakamın 2016’da 16 bine ulaşmasını beklediklerini kaydetti.

Fransızların yüzde 80’i ‘sınırlar kapansın’ diyor

Manuel Valls’in bir taraftan göçmenlerin ağırlanacağını söyleyip diğer taraftan temkinli bir üslupla sınırların kontrol altına alınacağını açıklamasının ardında, yaklaşan seçimler ve kamuoyu yoklamaları yatıyor. Önümüzdeki bir kaç yıl boyunca bütün Avrupa’daki seçimlerin ana konusu olmaya aday olan göçmen krizi, Fransa’da da kapıların kapanmasını isteyen sağ eğilimli partilerin oylarını artırıyor. BFM TV tarafından yapılan bir ankete göre, Fransız halkının yüzde 80’i sınırların kapatılmasını istiyor. “Göçmenlerin ağırlanması konusunda hangi liderin söylemini kendinize yakın buluyorsunuz” sorusuna ise Fransızlar en çok aşırı sağ lider “Marine Le Pen’in söylemleri” yanıtını veriyor. Ankete katılanların yüzde 34’ü Marine Le Pen, yüzde 32’si François Hollande, yüzde 30’u ise Nicolas Sarkozy yanıtını veriyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG