Erişilebilirlik

Almanya’dan Amerika’ya Şiddetli Tepki


Casusluk iddiaları üzerine Almanya'nın Hanover kentinde yapılan bir Amerikan karşıtı gösteri
Casusluk iddiaları üzerine Almanya'nın Hanover kentinde yapılan bir Amerikan karşıtı gösteri

Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi NSA’nın başta Almanya olmak üzere AB ülkelerindeki internet ve telefon görüşmelerini dinlediği iddiaları uluslararası bir skandala dönüştü

Bu konudaki son haber ve gelişmeler okul tatili nedeniyle son günlerde rehavet havasına bürünen başkent Berlin’in gündemine adeta bomba gibi düştü, haftalık Der Spiegel dergisinin son sayısında yayınladığı belgeler Alman siyasetçiler arasında şoka yol açtı. Belgelere göre NSA ve diğer gizli istihbarat örgütleri Beyaz Saray’ın onayıyla Almanya’da Başbakanlık Ofisi dahil olmak üzere günde milyonlarca telefon görüşmesi ile gene milyonlarca internet bağlantısını ‘dinliyor’. Der Spiegel, Angela Merkel’in masasının Başkan Obama’nın bilgisi dahilinde dinlendiğini savunuyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:57 0:00
Linki indirmek için

Almanya’da en büyük tepki yaratan bilgilerden biri de ABD’nin Almanya’yı terörist eylemlerlerle ilişkilendirilen Irak ve Suudi Arabistan gibi ülkelerle aynı kategoride görmesi ve Avrupa’da en fazla ‘dinlediği’ ülke olması. Başbakan Angela Merkel adına konuyla ilgili açıklama yapan Başbakanlık Sözcüsü Steffen Seibert, ‘dinlenme’ haberini ‘şaşkınlıkla’ karşıladıklarını ve derhal Washington’la bağlantı kurarak, olayın aydınlatılmasını talep ettiklerini açıkladı. Seibert, iddiaların Der Spiegel’in kaynaklarına dayandığını, Federal Hükümet’in elinde kanıt bulumadığını, ancak belge ve iddiaların doğru çıkması durumunda bunun ikili ilişkilere yansımasının kaçınılmaz olacağını söyledi. Sözcü ‘Dostların dinlenmesi olmaz, kabul edilemez. Soğuk Savaş’da değiliz’ cümlesiyle Berlin’in sert tepkisini dile getirdi.

Der Spiegel’in iddialarına göre, Amerikan istihbarat örgütlerinin en yoğun ‘dinledikleri’ kentlerin başında Almanya’nın finans merkezi Frankfurt geliyor. Dinlenme skandalının ABD ile AB arasında serbest ticaret anlaşmasının müzakeresini başladığı hassas bir döneme denk geldiğini anımsatan liberal FDP’ye bağlı Liberal Türk-Alman Birliği sözcüsü Yankı Pürsün, Almanya’nın üçüncü sınıf kategorideki ülkelerde dinleme ve casusluk faaliyetlerine sahne olmasını ‘kabul edilemez bir durum’ olarak tanımlıyor.
FDP’li Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger’in Federal Savcılığa, dinlemelerle ilgili soruşturma açması direktifini verdiğini belirten Yankı Pürsün, bu olayın normal vatandaşların telekomunikasyon sistemlerine güvenini de zedeleyeceği görüşünde.

Bu arada konuyla ilgili ilginç bir tepki de Yeşiller Partisi başbakan adayı Jürgen Trittin’den geldi. Trittin, dinleme olayına misilleme olarak NSA’nın dinleme skandalını deşifre eden eski CİA ajanı Edward Snowden’a Almanya’ya sığınma hakkı verilmesini istedi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG