Erişilebilirlik

Almanya’daki Türkler Protestoya Hazırlanıyor


Almanya Federal Meclisi’nde, koalisyon ortağı Birlik Partileri ve SPD ile muhalefetteki Yeşiller'in birlikte hazırladıkları “Ermeni Soykırımı Tasarısı” 2 Haziran’da görüşülüp karara bağlanacak. Tasarının mecliste büyük bir çoğunlukla kabul edileceği tahmin ediliyor.

“101 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermeniler’e ve diğer Hıristiyan azınlıklara uygulanan soykırımın hatırlanması ve anılması” adıyla Federal Meclis’e gelecek tasarıda, Ermeniler’in yanısıra, Asuriler, Süryaniler ve Keldaniler’in de sürgün ve katliamlardan etkilendikleri öne sürülüyor. “Dönemin Jön Türk Hükümeti’nin talimatıyla 1 milyonu aşkın Ermeni’nin sistematik tehcir ve kıyımı 24 Nisan 1915 tarihinde Osmanlı İstanbulu’nda başladı” denilen tasarıda, dönemin Alman İmparatorluğu’nun da olaylarda sorumluluğu olduğu belirtilerek, “Alman diplomatlar ve misyonerler bilmelerine rağmen, insanlığa karşı bu suçu önlemek için harekete geçmedi” şeklindeki ifadeye yer veriliyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:21 0:00

Federal Meclis ilk kez geçen yılın Nisan ayında konuyla ilgili bir önergeyi görüşmüş, ancak oylama yapılmamıştı. Ardından konu bu yıl Şubat ayında tekrar meclis gündemine gelmiş, bu kez de hükümet partileri, Türkiye ile mülteci krizinin görüşüleceği 7 Mart'taki Türkiye-AB Zirvesi'nin olumsuz etkilenmemesi için oylamanın ertelenmesini sağlamıştı.

Tasarının kabul edilmesinden sonra Türk-Alman ilişkilerinde gerilimli bir dönem yaşanacağı tahmin ediliyor. Yapılan yorumlarda Berlin’in 1915 olaylarını “soykırım” olarak nitelemesine Ankara’nın resmi şekilde sert bir tepki vereceği ve konunun iki ülke arasında diplomatik krize yol açabileceği öne sürülüyor.

Türkiye, geçen yıl Katolikler’in ruhani lideri Papa Francis'in “soykırım” ifadesini kullanmasında sonra, Vatikan Büyükelçisi’ni geri çağırmıştı. Yine aynı şekilde Avusturya Parlamentosu’nun, “soykırım” kararı almasına tepki gösteren hükümet Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş’ü dört aylığına merkeze çekmişti.

Alman Federal Meclisi’ndeki oylama öncesinde, Almanya’da etkin bir dizi Türk dernek ve çatı örgütü Cumartesi günü Berlin’de protesto yürüyüşü düzenleyecek. Organizatörler“Alman Meclisi Soykırım Kararı Alamaz” sloganı altındaki yürüyüşe 10 bin kişinin katılmasını bekliyor. Sözkonusu yürüyüş Berlin’in merkezi Postdam Alanı’ndan başlayacak ve Federal Meclis Reichstag önünde son bulacak. Yürüyüş sözcülerinden Berlin Türk Cemaati Başkanı Bekir Yılmaz, Alman Meclisi’nin tartışmalı bir konuda siyasi bir karar alarak Türk toplumunu inciteceği uyarısında bulundu.

Bekir Yılmaz olayın siyaseten karar alınacak bir konu olmadığı ve alınacak kararın Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkileri de olumsuz etkileyeceği görüşünde.

Öte yandan toplam 557 Türk Sivil Toplum Kuruluşu tarafından imzalanan bir protesto mektubunun, Federal Parlamento’nun tüm milletvekillerine, partilere, Başbakan Merkel’e ve Cumhurbaşkanı Gauck’a gönderildiği duyuruldu. Mektupta, “Parlamento, mahkemenin yerine geçerek, başka milletlerin suçu veya suçsuzluğu hakkında yargıda bulunmamalı ve tarihi olaylar hakkında karar vermemelidir” deniliyor ve milletvekillerinin tasarıya karşı oy kullanması isteniyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG